Ivan Patzaichin condus pe ultimul drum, cu onoruri militare.

Ivan Patzaichin va fi inmormantat astazi, 7 septembrie, cu onoruri miilitare, la Cimitirul Bellu. Trupul neinsufletit al marelui campionu a fost depus luni, 6 septembrie, la Clubul Sportiv Dinamo.

Luni, Ivan Patzaichin a fost plans de multi romani. L-au plans acasa, cei din Delta, din satul Mila 23. L-au plans prietenii, care-l asteptau la un festival organizat in Tulcea pentru el.

L-au plans canatorii pe apele Dunarii, dar si cei care au tinut sa-i fie alaturi, la Muzeul Dinamo, unde i-a fost depus trupul. Au fost langa el: artisti, sportivi, si oameni simpli. Pentru ca foarte multi il admirau pe modestul campion cu pagaia rupta.

Trupul lui Ivan Patzaichin a fost depus la ora 12:00 in muzeul Clubului Dinamo. Intreaga viata a facut parte din acest club, s-a intors acolo pentru ultima data la aproape 50 de ani distanta de momentul in care a castigat prima medalie olimpica.

Publicitate

Sicriul a fost purtat pe umeri de militari ai garzii de onoare. In urma venea fiica sa, Ivona.

Citeste si articolul :   Tragedie in Romania. Multiplu campion, s-a stins la nici 20 de ani

Ivan Patzaichin a fost un simbol pentru romani, multi l-au admirat si respectat. Printre ei si Leon Rotman acum in varsta de 87 de ani, dublu medaliat olimpic la canotaj.

Leon Rotman, fost canotor olimpic: “Am ramas stupefiat, ieri, cand am auzit. Nici nu stiam ca e la spital si ca e bolnav. Prieteni am fost si vom ramane si dupa ce nu voi mai fi eu”.

Gabriela Sabo, campioana olimpica la atletism: “Tatal meu a murit de aceeasi boala”.

Eugen Cristea, actor: “Am fost cucerit nu doar de eleganta si de dragalasenia acestui om , pe care l-am considerat un copil mare, cat de modestia sa. Un campion, un om de talia sa, de o modestie fara seaman, de la care ar avea de invatat multi azi”.

Oamenii continua sa depunp flori si la statuia lui Ivan Patzaichin, amplasata in fata stadionului Dinamo.

Curtea stadionului a devenit neincapatoare pentru sutele de oameni care au venit, marti la amiaza sa isi ia la revedere de la marele sportiv.

Citeste si articolul :   Lovitura dura pentru familia lui Ivan Patzaichin

Sunt atat de multe, incat barca amplasata in fata fotografiei lui Ivan Patzaichin a devenit neincapatoare.

Ivan Patzaichin a intrat in istorie in anul 1972, la Olimpiada de la Munchen, unde a obtinut prima sa medalie de aur la simplu. Acolo i s-a rupt pagaia. Vasla. Dar n-a renuntat.

A vaslit mai departe si a castigat inimile publicului pentru forta de care a dat dovada.

A ajuns in recalificari, si-a lipt pagaia si a castigat finala. Aurul olimpic.

Dupa retragerea din viata sportiva, Ivan Patzaichin a continuat sa vasleasca, mai ales in locurile natale. A pus bazele unei Asociatii alaturi de care a dorit sa promoveze cat mai mult traditiile si frumusetile Deltei Dunarii. Luni ar fi trebuit sa se desfasoare unul dintre festivalurile pe care le organiza anual. Scena a fost pregatita de duminica seara. Acolo au mers sute de tulceni si prieteni apropiati sa-si ia ramas bun.

Organizatorii festivalului ii pregatisera o melodie special facuta pentru el. Compusa acolo, in satul in care s-a nascut si a copilarit, de catre corul de lipovence rusalka din Mila 23 si trupa Subcarpati.

Citeste si articolul :   A fost gasita copila de 12 ani data disparuta de parinti in Gorj. Ce spun politistii

Festivalul nu s-a mai tinut luni, dar canotorii au iesit pe apa in mod simbolic, pentru a-i multumi lui Ivan.

Viorel Gheorghe, organizator: “Acest festival se va numi de acum festivalul barcilor cu vasle”.

Casa din satul Mila 23 ii va fi transformata in centru cultural.

Lucica Buhaev, cumnata lui Ivan Patzaichin: “A ramas in sufletul nostru un om iubit, nu mai am cuvinte. O sa ne fie foarte dor de el”.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.