Cutremur devastator in Haiti. Sunt peste 300 de decedati

Un cutremur cu magnitudine 7,2a zguduit sambata vestul statului Haiti din arhipelagul Caraibelor, la circa 100 de kilometri de capitala Port au Prince. Anuntul a fost facut de catre institutul american US Geological Survey. Seismul a avut loc la mica adancime si puterea lui devastatoare a lasat un numar mare de victime, in conditiile in care numeroase cladiri s-au daramat.

Cutremur cu magnitudinea de 7,2

Tari afectate: Bahamas, Republica Dominicana, Jamaica, Haiti, Puerto Rico, Insulele Turks si Caicos, Insulele Indepartate ale S.U.A. si Cuba
La 6 km fata de L’Asile, Haiti ·

USGS a incadrat cutremurul la categoria „violent”, care pe scara sa inseamna al doilea cel mai ridicat nivel. De asemenea, institutul american a emis „alerta rosie” atat in ceea ce victimele, cat si pierderile economice.

Cutremurul a fost mai puternic si s-a produs la o adancime mai mica decat cutremurul cu magnitudine 7 care a lovit Haiti in urma cu 11 ani si care a dus la moartea a aproape 200.000 de oameni, a pus la pamant cladiri si a lasat numeroase persoane fara adapost.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, Haiti ar putea fi lovit in zilele urmatoare de furtuna tropicala Grace, potrivit CNN. Vantul va bate cu putere si ploile abundente ar putea provoca inundatii.

Haiti a fost zguduita recent si de alte crize, foamete, pandemie, dar si de asasinarea presedintelui sau, Jovenel Moise.

Cel mai recent bilant al autoritatilor indica 304 morti si cel putin 1.800 de raniti. Tarile din America Latina se pregatesc sa trimita ajutoare, iar presedintele Joe Biden a autorizat un „raspuns imediat” la criza umanitara din Haiti prin agentia USAID.

Adesea fara prea multe mijloace, locuitorii s-au grabit sa ajute victimele ranite de prabusirea cladirilor, efort salutat de serviciile de protectie civila.

“Primele interventii, efectuate atat de salvatori profesionisti, cat si de membri ai populatiei, au facut posibila extragerea multor persoane dintre daramaturi”

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.