Buletinele noi vor fi obligatorii si vor avea CIP. Ce trebuie sa stii despre noile carti de identitate

Incepand cu anul viitor, cetatenii romani vor avea buletine noi, cu CIP. Directorul DEPABD (Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date), Catalin Giulescu, vine cu noi informatii despre acest subiect.

“Exista un regulament al Uniunii Europene care ne oblige sa introducem in CIP-ul electronic al documentului imaginea a doua amprente si imaginea faciala a titularului. Pe langa aceste informatii obligatorii, legislatia interna ne obliga sa tiparim anumite date cu caracter personal pe document. Toate aceste date cu caracter personal, mai putin semnatura olografa, vor fi inscriptionate si pe CIP-ul electronic”, a spus chestorul de politie.

“Noi avem legislatia interna care ne obliga sa avem document de identitate la varsta de 14 ani, deci va avea o valabilitate de 5 ani, iar pentru majori este 10 ani, pana la varsta de 70 de ani cand se emita documenteul cu perioada de valabilitate nedeterminata”, a mai spus chestorul.

Directorul DEPABD a declarat ca actul de identitate va inlocui actualul card de sanatate, in sensul in care in CIP-ul electronic va exista un certificat de autentificare digital cu care ne vom putea autentifica in sistemele electronice ale administratiei publice.

“In opinia noastra nu va mai fi nevoie de niciun alt card suplimentar emis de administratia publica. Cu aceasta cheie electronica ne vom putea loga in sistemele electronice al administratiei publice”, a mai spus Catalin Giulescu, potrivit protv.ro.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.