Proprietati utile ale plantei traista ciobanului

Poate fi folosit  proaspat  sau  uscat ,  in ceai  sau  ca tinctura .

Traista  ciobanului  este una dintre cele mai comune plante medicinale din tara noastra. Este considerata o buruiana, intalnita in pajisti, de-a lungul drumurilor si in locuri cu iarba. Traista ciobanului  este o planta anuala sau bienala care infloreste din aprilie pana in august. Se crede ca numele sau vine de la forma pastailor, care seamana cu o geanta de cioban.

Planta este bine cunoscuta in medicina noastra  traditionala .  Planta a fost folosita medicinal in Imperiul Roman si Grecia Antica.

Traista  ciobanului se recolteaza vara,  in timpul infloririi . Poate fi folosit proaspat sau uscat, in ceai sau ca tinctura.

Publicitate

Publicitate

Planta este bogata in antioxidanti puternici –  flavonoizi . Contine glicozide importante, amine, camfor, carotenoizi, potasiu si vitaminele A, B, C si K.  Aceasta compozitie bogata este responsabila pentru o serie de proprietati benefice ale traistei  ciobanului. Rezultatul este vizibil nu atat datorita prezentei unei componente biologice active specifice, cat si a diversitatii lor generale si a reactiilor reciproce dintre ele.

Citeste si articolul :   Care sunt beneficiile morcovilor?

Datorita continutului ridicat de vitamina K – traista ciobanului  este adesea folosita ca  stiptic. Potrivit pentru vindecarea ranilor dificile, hemoroizilor si varicelor. Planta este utilizata pentru menstruatii abundente si sangerari usoare. Curata cu succes sangele si intareste capilarele.

Traista ciobanului este ideala pentru  infectii ale tractului digestiv si probleme stomacale . Datorita continutului ridicat de vitamina C si potasiu,  imbunatateste si mentine vederea . Ceaiul din traista ciobanului  din medicina populara este considerat un agent  antiemetic si antitoxic . Planta poate fi utilizata  pentru raceli ,  pentru intarirea corpului  si  ca calmant al durerii .

Publicitate

Autor