Klaus Iohannis, anunt de ultim moment: ”Nu ne mai permitem sa amanam decizii si masuri”

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei a facut anuntul dupa ce un grup de experti ai ONU a transmis predictii ingrijoratoare in cel de-al saselea raport despre starea schimbarilor climatice.

Seful statului a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj in care spune ca  informatiile aflate in studiul realizat de Grupul interguvernamental de experti al ONU insarcinat cu evaluarea riscurilor asupra incalzirii globale din cauza efectelor activitatii umane (IPCC) reprezinta un ”semnal de alarma pentru noi toti”, care trebuie sa ne mobilizeze ”sa actionam ferm, coordonat la nivel national, european si international”.

”Raportul publicat astazi de ONU cu privire la schimbarile climatice trebuie sa fie un semnal de alarma pentru noi toti! Magnitudinea, precum si ritmul accelerat in care au loc schimbarile climatice cauzate de actiunea umana nu ne permit sa mai amanam decizii si masuri care sa reduca efectele dramatice ale acestora.

Este nevoie sa actionam ferm, coordonat la nivel national, european si international, pentru a implementa politici publice adecvate. Ma voi implica activ in procesele care vizeaza rezolvarea crizei climatice. Este responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa protejam mediul inconjurator pentru sanatatea noastra si a generatiilor viitoare”, a transmis presedintele Romaniei.

Cod rosu pentru omenire

Comitetul ONU pentru Schimbari Climatice a publicat, in urma cu putin timp, o parte din amplul sau raport dedicat legaturii intre incalzirea globala si activitatile umane din ultimii 70 de ani.

Acest raport este ”un cod rosu pentru omenire”, considera Antonio Guterres, Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite.

Principalele mentiuni din document:

Temperaturile globale vor atinge cresterea critica de 1,5 grade Celsius deasupra nivelurilor pre-industriale (anii 1850 – 1900) pana in 2040 in toate scenariile de reducere a emisiilor. Asta inseamna ca pragul critic de la care impactul schimbarilor climatice se va resimti mult mai sever va fi atins in mai putin de doua decade;

Arctica, sau zona Polului Nord, va ramane, practic, fara gheata in luna septembrie cel putin o data inainte de anul 2050 in toate scenariile evaluate;

La o crestere a temperaturilor globale de 1,5 grade, fenomenele extreme se vor produce cu o frecventa “fara precedent” in evidentele istorice;

Citeste si articolul :   Meteorologii au schimbat iar prognoza. Un val de aer polar loveste Romania. Temperaturi sub pragul de inghet

Evenimentele care implica o crestere extrema a nivelului marilor si care s-au produs o data la un secol in istoria recenta vor avea loc cel putin anual in zonele costiere de referinta pana in anul 2100.

Sezoanele cu incendii de vegetatie se vor extinde in multe regiuni.

Alte date:

Temperatura globala a suprafetei planetei a crescut in perioada 2011 – 2020 cu 1,09 grade Celsius, comparativ cu temperatura din intervalul 1850 -1900.

Rata recenta a cresterii nivelului marilor aproape s-a triplat fata de perioada 1901 – 1971;

Ultimii patru ani au fost cei mai fierbinti inregistrati vreodata, din 1850.

In graficul urmator, alcatuit pe baza datelor a sase institutii de monitorizare, este prezentata modelarea cresterii temperaturii globale in intervalul 1850 – 2025.

Influenta activitatii umane este, cu o probabilitate de 90%, principalul “motor” al retragerii glaciare incepand din anii ’90 ai secolului trecut si, in acelasi timp, principala cauza a reducerii suprafetei maritime inghetate din Arctica.

Gheata oceanica este in mod particular importanta, pentru ca reflecta razele solare. Reducerea suprafetei inghetate duce la absorbtia unei cantitati mai mari de caldura si, implicit, la incalzirea mai rapida a oceanelor.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.