5 lucruri din dormitorul dvs. care pot provoca probleme grave de sanatate

Pentru a reduce riscul de a suferi de probleme de sanatate, nutritionistii si medicii ne recomanda sa mancam sanatos, sa bem multa apa, sa dormim 8 ore pe noapte si sa evitam mancarea nedorita, stresul si obiceiurile proaste (tigari), alcool, droguri etc. .). Dar ce zici de mediul nostru zilnic si mai ales de dormitorul nostru? Este la fel de sanatos pe cat credem?

1 – Lenjerie de pat, imbracaminte si orice alta tesatura sintetica

Atunci cand va alegeti salteaua, cearsafurile, pernele, fetele de perna si chiar hainele, asigurati-va ca alegeti materiale organice, care nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea dumneavoastra. Intr-adevar, majoritatea materialelor plastice utilizate, cum ar fi acrilul, nailonul si poliesterul, sunt termoplastice, care degaja molecule de gaz atunci cand sunt expuse la caldura. De asemenea, luati in considerare achizitionarea de cearsafuri organice – precum si toate asternuturile, inclusiv pernele – pentru a va acoperi salteaua, care este de obicei acoperita cu un material chimic care limiteaza raspandirea focului in caz de incendiu.

Citeste si articolul :   Cum sa pastrati alimente proaspete in timpul verii: cinci sfaturi

Acest lucru fara a uita sa verifici si calitatea garderobei tale, deoarece hainele rezistente la sifonare  sunt sinonime cu prezenta formaldehidei, o substanta chimica alergenica care este foarte iritanta pentru piele si mucoase.

2 – Mobilier cu materiale artificiale

Este adevarat ca unele materiale sintetice au avantaje fata de materialele naturale, cum ar fi rezistente la pete sau rezistente la apa, dar efectele lor asupra sanatatii sunt extrem de negative. Intr-adevar, pentru a dobandi aceste proprietati, acestea sunt tratate cu substante chimice cu toxicitate ridicata. In plus, „materialele false”, cum ar fi pielea falsa, de exemplu, contin PVC (clorura de polivinil), un material fabricat din sare si reziduuri de petrol si care, expus la soare, emite COV (compusi organici volatili)  care se acumuleaza in aer si provoaca numeroase probleme de sanatate, cum ar fi tulburari respiratorii, dureri de cap, iritatii oculare si greata, pe langa efectul lor poluant asupra mediului.

Publicitate

De asemenea, este recomandat sa eliminati de acasa orice mobilier din placi aglomerate sau MDF (Fibra de densitate medie), deoarece, in ciuda caracterului practic si a costului relativ scazut, aceste materiale contin prea multa rasina si formaldehida, care inhalat agraveaza astmul si bolile pulmonare.

Citeste si articolul :   Sfantul Nicolae 2020. Ce trebuie sa afaci in ajun pentru spor, sanatate, fericire si noroc

3 – Vopsea VOC

Pentru ca vopseaua sa aiba o vascozitate si un flux care sa faciliteze aplicarea sa si sa dea un bun efect de finisare, i se adauga solventi. Acestea sunt compusi organici volatili care, asa cum s-a explicat la punctul anterior, reactioneaza cu alti poluanti atunci cand intra in contact cu lumina soarelui si va afecteaza sanatatea.

4 – Pantofii

Pentru a va pastra sanatatea, este foarte important sa nu intrati in casa in timp ce purtati inca pantofii. Acestia  transporta peste suprafata 421.000 de bacterii diferite, dintre care 90% pana la 99% se gasesc pe podeaua casei dvs. In plus, un studiu realizat de Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite (US EPA) a reusit sa identifice contaminarea incaltamintei de catre 2.4D, un erbicid utilizat pe scara larga in agricultura si a carui expunere creste riscurile de probleme de sanatate.

5 – Dispozitive electronice

Telefoane, laptopuri, tablete etc. sunt dispozitive care emit in mod constant unde electromagnetice, numite frecvente radio, care au un efect perturbator asupra structurii si functiei sistemului nervos.

Citeste si articolul :   Ce sa facem in caz de cutremur

Pentru a face dormitorul dvs. un mediu sanatos, favorizati materialele organice naturale care sunt inofensive pentru sanatatea dvs. si eliminati covoarele si jaluzelele care acumuleaza alergeni (praf, polen, acarieni etc.). De asemenea, puteti obtine un purificator de aer , de preferinta unul portabil, care va va oferi un aer interior mai sanatos si va va ameliora simptomele alergice.

Publicitate

Publicitate

Autor