Rugaciune catre Sfanta Treime. Se spune in a doua zi de Rusalii

Pe 21 iunie, in a doua zi de Rusalii, crestinii ortodocsi sarbatoresc Lunea Sfantului Duh. Sarbatoarea de Rusalii este cunoscuta si sub denumirea de Pogorarea Sfantului Duh, in calendarele romanesti aceasta zi fiind trecuta ca sarbatoarea Sfintei Treimi.

In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.”

Este absolut necesar sa cunoastem despre Sfanta Treime cat este cu putinta omului. Dar oricat am invata, nu-i destul caci nici ingerii, nici heruvimii, nici serafimii nu pot dogmatisi si teologhisi despre Preasfanta Treime, insa toti suntem datori sa invatam cat putem, arata parintele Cleopa.

Persoanele Sfintei Treimi sunt Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Tatal este nenascut si nu are cauza. El este izvorul celorlalte doua persoane. Fiul este nascut din Tatal mai inainte de toti veci, precum se naste cuvantul din minte, iar Duhul Sfant purcede din Tatal si Se trimite in lume prin Fiul.

O imagine a Sfintei Treimi suntem noi oamenii care avem minte, cuvant si duh, caci suntem creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

Citeste si articolul :   Ce medicamente si alimente e bine sa ai in casa, in caz de pandemie sau de carantina la domiciliu

Crestinul este si trebuie sa fie permanent un locas al Presfintei Treimi. Tatal se salasluieste mai ales in vointa noastra. Iisus Hristos Cuvantul se odihneste in mintea noastra. Iar Duhul Sfant, pe Care Il primim la botez, se odihneste in inima noastra, arata parintele Ilie Cleopa.

Rugaciune catre Sfanta Treime.

“Din somn sculandu-ma, multumescu-Ti Tie, Prea Sfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga rabdarea Ta, nu Te-ai maniat pe mine, lenesul si pacatorul, nici nu m-ai pierdut cu faradelegile mele, ci ai facut iubire de oameni dupa obicei; si intru deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum, lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa invat cuvintele Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant intru marturisirea inimii si sa laud Prea Sfant numele Tau: al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!”

Autor