Cinci pasi simpli pentru a va proteja inima

Mortalitatea cauzata de boli ale sistemului cardiovascular a ramas constant ridicata de multi ani, asa ca ingrijirea sanatatii inimii este foarte importanta, mai ales daca sunteti expus riscului (fum, suferiti de diabet, obezitate sau hipertensiune, conduceti un stil de viata sedentar etc. Mentinerea functionarii normale a „motorului” corpului nostru nu este atat de dificila pe cat pare la prima vedere. Iata cativa pasi simpli pentru a va proteja inima.

Dormi suficient

Privarea cronica de somn poate face ravagii asupra intregului corp, inclusiv a sistemului cardiovascular. Un adult are nevoie in medie de 7-9 ore de somn, iar daca dormi patru ore pe zi, mai devreme sau mai tarziu corpul tau va spune „Suficient pentru a suporta acest lucru”, iar viata ta se va transforma in vizite interminabile la spitale. Nu sacrificati un somn lung si de calitate, mai ales daca aveti deja probleme cardiace, altfel vor progresa rapid.

Faceti  sport

Exercitiul cardio regulat este o prevenire excelenta a bolilor cardiovasculare. Astfel de antrenamente ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si a colesterolului, cresc rezistenta, reduc grasimile corporale, reduc inflamatiile din organism si amelioreaza bine stresul, ridicandu-ti rapid starea de spirit. Activitatile cardio includ: mers pe jos, alergare, inot, dans, ciclism etc.

Discutati cu animale de companie

Comunicarea cu animalele de companie poate fi atat placuta, cat si plina de satisfactii. De exemplu, cainii isi forteaza stapanii sa mearga la plimbare cel putin de doua ori pe zi, oferindu-le astfel exercitii cardio regulate, iar interactiunea cu pisica poate ajuta la ameliorarea stresului, la reducerea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.

Vizitati medicul dentist in mod regulat

Oricat de ciudat ar parea, infectiile dentare cresc riscul de a dezvolta boli de inima de aproape trei ori. Sanatatea dentara deficitara poate afecta functia valvelor inimii, precum si a batailor inimii, ceea ce face ca „motorul” nostru sa functioneze deosebit de greu. Asadar, nu uitati sa va vizitati medicul dentist in mod regulat: acest lucru este necesar nu numai pentru un zambet frumos, ci si pentru sistemul cardiovascular.

Citeste si articolul :   Fericirea este o alegere

Reduceti nivelul de stres

Stresul joaca un rol important in dezvoltarea bolilor de inima: la urma urmei, creste tensiunea arteriala, creste ritmul cardiac si provoaca aparitia unor obiceiuri nesanatoase (fumatul, alimentatia in exces, abuzul de alcool). Prin urmare, gestionarea stresului este foarte importanta. Din fericire,  exista o multime de modalitati de a scapa de el, iar cele mai multe dintre ele sunt simple si accesibile.

Autor