Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare considera ca este benefica implicarea Bisericii in campania de vaccinare, dar respinge categoric obligativitatea vaccinarii.
Medicul Valeriu Gheorghita exclude ideea vaccinarii obligatorii in Romania. Aceasta precizare vine dupa ce mai multe persoane printre care si senatoarea Diana Sosoaca, au lansat tot felul de zvonuri false.
„Categoric nu se pune problema si nu cred ca va fi problema obligativitatii. E o boala care ii afecteaza si pe cei din jurul nostru, este vorba de responsabilitate. Trebuie sa avem grija la cei din jurul nostru.
Daca nu suntem imunizati, avem un grad mare de risc de imbolnavire”, a spus Valeriu Gheorghita luni seara.
Publicitate
Valeriu Gheorghita, a mai spus ca a avut discutii cu toate cultele din Romania, inclusiv cu BOR, despre vaccinare si crede ca implicarea acestora este foarte importanta in campania anti-COVID.
„Pandemia este o problema a intregii societati. In mod institutional, am avut doua intalniri cu BOR si toate celelalte culte religioase, ocazie cu care am discutat toate problemele despre vaccinare”
Cresc infectarile cu varianta Delta in Romania. Prin urmare, in septembrie este posibil sa inceapa vaccinarea cu a treia doza pentru persoanele cu probleme de sanatate sau in varsta, anunta coordonatorul campaniei de vaccinare.
„Evolutia saptamanala a proportiei cazurilor confirmate cu varianta Delta din numarul total al cazurilor identificate cu variante virale de ingrijorare are un trend crescator, de la o valoare de 1,5% in saptamana 21, la peste 6,8%, in saptamana 29. Am observat o crestere de circa 5 ori a numarului de cazuri confirmate cu varianta Delta”, a spus Valeriu Gheorghita.
Vaccinare anti COVID. Anunt despre aministrarea celei de-a treia doza
„Exista discutii legate de administrarea rapelului – sau, cum este cunoscut, ca cea de-a treia doza – la persoanele care fie au un risc crescut de expunere, si aici vorbim de categoria personalului medical si personalului social, si persoanele care se afla in evidente cu boli cronice, respectiv persoanele de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie sa avem aceasta decizie de a administra doza trei sau rapelul. Practic, ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghita.
„Este foarte probabil sa luam in considerare istoricul de trecere prin boala. Practic, o persoana care are istoric de trecere prin boala si a fost vaccinata cu doua doze nu mai are neaparat indicatie de a face rapelul cu cea de-a treia doza de vaccin, avand in vedere ca trecerea prin boala este un element important de activare a raspunsului imun”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Andrei Baciu afirma ca trendul situatiei epidemiologice se incadreaza in cel de-al patrulea scenariu, „de unde si posibilitatea de a avea, pe baza acestei predictii, undeva la peste o mie, chiar 1.500 de cazuri pe zi, la varful acestui val 4, care poate sa vina undeva spre sfarsitul lunii septembrie”.
Publicitate