Valeriu Gheorghita avertizeaza: Varianta indiana a COVID poate deveni dominanta in Romania.

Medicul militar Valeriu Gheorghita, a avertizat ca varianta indiana a virusului SARS-CoV-2 (Delta) are toate caracteristicile pentru a deveni dominanta si in Romania la sfarsitul verii si de a aduce un nou val epidemic, al patrulea, daca romanii nu se inghesuie sa se vaccineze.

Coordonatorul Comitetului National pentru Coordonarea Activitatilor privind Vaccinarea (CNCAV) a explicat ca perspectiva unui nou val de imbolnaviri, in toamna, este „cat se poate de clara”.

„Varianta Delta are toate caracteristicile sa devina dominanta si, din acest punct de vedere, este important sa dam acces la vaccinare tuturor oamenilor care, evident, isi doresc sa se vaccineze. Vom informa pe toate canalale oficiale pe reprezentantii autoritatilor locale in perspectiva asigurarii accesului la vaccinare”, a declarat medicul militar.

Totusi, „partea buna” din punctul de vedere al masurilor de control epidemiologic este ca vaccinurile actuale isi dovedesc eficienta fata de tulpina Delta, cu conditia ca persoanele sa fie vaccinate cu schema completa.

Odata cu valul 4 revine si carantina

Seful CNCAV atentioneaza ca s-ar putea „sa avem probleme reale”, adica multe dintre comunele cu o rata scazuta de vaccinare sa aiba din nou un numar mare de cazuri si sa intre iarasi in carantina.

Publicitate

„S-ar putea sa se ajunga la situatii in care anumiti reprezentanti locali, primarii, sa se uite cum vor fi carantinate localitatile lor, pentru ca in perioada in care era momentul sa se vaccineze nu s-au desfasurat aceste activitati. Deci, lucrurile sunt cat se poate de clare si de serioase. Eu imi propun ca, pana la finalul lunii iulie, fiecare din cele peste 2.800 de comune sa fi avut o echipa mobila de vaccinare. Da, tine de noi care va fi amplitudinea noului val, cate decese vom avea si care va fi presiunea la nivelul spitalelor”, a mai spus Valeriu Gheorghita potrivit Adevarul.

„Este important ca intr-o perioada de circa o luna, o luna si jumatate sa asiguram trecerea prin fiecare localitate in parte pentru ca in perspectiva unui nou val de imbolnaviri in special in sezonul rece, in toamna, este cat se poate de clara si foarte probabil ca varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 are toate caracteristicile sa devina varianta dominanta si din acest punct de vedere este important sa asiguram accesul la vaccinarea tuturor oamenilor.”, a mai spus acesta.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.