Premierul Frantei, Jean Castex anunta noi masuri de relaxare in Franta si ofera informatii despre vaccinare

Premierul Frantei, Jean Castex, a anuntat, joi seara, relaxarea unor restrictii antiepidemice, in perspectiva sarbatorilor de Craciun, precizand ca autoritatile pregatesc administrarea vaccinului anticoronavirus.

“Situatia epidemica se imbunatateste in Franta. Numarul cazurilor pozitive se diminueaza. (…) Presiunile asupra spitalelor se amelioreaza progresiv”, a declarat Jean Castex, intr-un discurs televizat, conform cotidianului Le Figaro.

Premierul Frantei a anuntat ca locasurile de cult isi vor putea desfasura activitatile cu public, conditia fiind respectarea distantei intre persoane in interior. Premierul a precizat ca, de sarbatori, probabil vor fi permise evenimentele private la care sa fie prezenti cel mult sase adulti.

De asemenea, circulatia persoanelor intre regiuni va fi permisa. “Vor putea fi reluate multe activitati, prin respectarea protocoalelor sanitare stricte. Aceasta etapa va fi marcata de reguli de mare prudenta”, a afirmat Jean Castex.

Vaccinarea “este o etapa foarte importanta in lupta noastra colectiva impotriva epidemiei, este o arma suplimentara”, a subliniat Jean Castex, precizand ca administrarea vaccinului va incepe “la circa un an de la aparitia virusului”.

“Vaccinul este rezultatul mobilizarii inedite si exceptionale a intregii comunitati stiintifice mondiale pentru a raspunde la aceasta pandemie. Acest efort de cercetare fara precedent a condus la peste o suta de proiecte. In urmatoarele zile si inainte de 29 decembrie, Agentia Europeana a Medicamentului se va pronunta asupra introducerii pe piata a vaccinurilor produse de companiile Pfizer si Moderna”, a subliniat Jean Castex.

Citeste si articolul :   Raed Arafat: „Am anticipat aceasta situatie"

Premierul Frantei a anuntat semnarea a sase contracte pentru distribuirea vaccinurilor anticoronavirus. “Primul obiectiv a fost sa garantam ca Franta va dispune de suficiente vaccinuri. Mai multe produse potentiale au fost identificat din iunie. Inca din septembrie, Franta le-a propus partenerilor europeni sa achizitioneze impreuna vaccinuri pentru evitarea logicii «primului venit, primului servit». Un grup de lucru european a fost constituit pentru vaccin. Franta va avea un potential de 200 de milioane de doze, adica pentru 100 de milioane de persoane, dat fiind ca vaccinul este administrat in doua doze, la distanta de cateva saptamani”, a explicat Jean Castex, precizand ca strategia de vaccinare va avea trei etape.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a anuntat pe 24 noiembrie ca restrictiile antiepidemice vor fi relaxate incepand din 28 noiembrie, iar carantina generala s-ar putea incheia pe 15 decembrie. Presedintele Frantei a dat asigurari ca vaccinarea anti-Covid-19 nu va fi obligatorie.

Autor