Veste buna pentru romani. Se intampla din ianuarie in toata tara

Veste buna! Romanii vor plati mai putin pentru incalzirea locuintei incepand din ianuarie 2022. TVA-ul la energia termica furnizata in sistem centralizat va scadea de la 19% la 5%, scrie in legea publicata marti in Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.

De asemenea, producatorii de energie termica vor fi obligati sa furnizeze caldura populatiei pe toata perioada iernii.

„Se interzice sistarea furnizarii de agent termic primar in perioada sezonului rece, definita conform prevederilor legale, de catre producatorii si/sau furnizorii de agent termic primar, precum si sistarea alimentarii cu energie primara a acestora de catre producatorii/furnizorii de energie primara”, mai scrie in lege.

Documentul mai stabileste, intre altele, ca serviciul public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat poate fi efectuat, in totalitate sau partial, si de catre operatori privati, prin concesionare, parteneriat public-privat sau in oricare alta forma prevazuta de lege.

Publicitate

Va fi asigurat accesul nediscriminatoriu al utilizatorilor si producatorilor de energie termica la retelele termice si la serviciul public de alimentare cu energie termica, in conditiile legii.

Citeste si articolul :   Prognoza METEO pentru urmatoarele zile

Textul mentioneaza ca infiintarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea si controlul serviciului public de alimentare cu energie termica constituie obligatii ale autoritatilor administratiei publice locale.

“Racordarea la retelele de transport sau de distributie a energiei termice care apartin proprietatii publice sau private a unitatilor administrativ-teritoriale este libera pentru orice producator de energie termica, in conditiile legii. Autoritatile administratiei publice locale sau asociatiile de dezvoltare comunitara pot decide sa suporte in tot sau in parte costurile de racordare a consumatorilor si/sau a producatorilor, in functie de interesul comunitatii, cu respectarea prevederilor legale si a conditiilor de acordare a ajutorului de stat”, mai prevede legea.

Actul normativ defineste condominiul ca fiind un sistem de incalzire avand la baza multiple solutii tehnice de incalzire ce pot utiliza in mod unic sau combinat mai multe surse de materie prima energetica asigurand reducerea emisiilor de carbon si un grad inalt de eficienta energetica.

″In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica este obligatorie montarea sistemelor de masurare pana la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit. In cazul in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila (…) tehnic sau nu este eficienta din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termica, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de incalzire din fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit”, se mai arata in textul legii.

Citeste si articolul :   Veste buna de la Guvern. Romanii isi vor putea cumpara vechimea in munca

Documentul stabileste, de asemenea, ca pana la 31 decembrie 2021 Guvernul aproba schema de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta valabila in perioada 2021-2029 elaborata de Ministerul Energiei. Legea prevede si contraventiile si infractiunile.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.