Gata, este oficial. Romanii pot lua 15.000 de euro de la stat. Ce trebuie sa faci

Este oficial. Se dau bani de la stat. Din data de 15 septembrie 2020, romanii pot accesa programul „Casa Eficienta Energetic”. Prin acest program oamenii pot primi o finantarea de pana la 15.000 de euro pentru a-si eficientiza energetic locuintele, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Prin acest program se urmareste reducerea consumului de energie din casele cetatenilor si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Circa 9.000 de proprietari de case din Romania isi vor putea eficientiza energetic locuintele cu ajutorul acestui program, al carui buget total este de 430 de milioane de lei. Cetatenii pot por primi o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro, suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin AFM. Finantarea nerambursabila deconteaza 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de suma mentionata, respectiv 15.000 de euro.

„Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este si motivul pentru care pierderile de energie ajung pana la 30% doar prin peretii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperis. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: indirect, o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a facturilor de energie si, implicit, la scaderea consumului national de energie”, a transmis ministrul Costel Alexe.

Ce poti face cu acesti bani: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc. Conditia eligibilitatii proiectului este ca eficienta energetica a locuintei sa creasca cu cel putin o clasa energetica.

Cum poti accesa acesti bani

Cei interesati de „Casa Eficienta Energetic” vor putea depune online cererea pentru prima energetica, insotita de un certificat de performanta energetica initial si un audit energetic al casei unde vor sa faca lucrarea. Dupa ce cererea a fost acceptata, proprietarii vor primi un numar unic de inregistrare si au la dispozitie 60 de zile pentru a pregati dosarul investitiei. Dupa aprobarea dosarului, lucrarile pot incepe si se pot derula intr-o perioada de maximum 18 luni. La final, AFM deconteaza 60% din investitie, dupa un nou audit energetic al casei.

Ministrul Costel Alexe a anuntat miercuri lansarea in dezbatere publica si a Ghidului de finantare a programului „Casa Eficienta Energetic” pentru institutii publice (scoli si gradinite).

Citeste si articolul :   Aceste zodii vor primi multi bani in 2023: totul le va zambi

Scoli eficientizate energetic

„Astazi, sectorul cladirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie si cea mai mare sursa de gaze cu efect de sera. Eficienta energetica a scolilor sau gradinitelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie si scad costurile cu utilitatile, iar pe de alta parte, sanatatea profesorilor si a elevilor este mult mai in siguranta. Nu mai punem la socoteala ca din cele peste 7.000 de unitati de invatamant din tara, peste 25% au ca principala sursa de incalzire soba cu lemne. Asta inseamna o mare presiune pe paduri si un aer in cladire care nu sustine pe deplin perfomanta elevilor”, a mai spus Costel Alexe.

Fiecare primarie va primi 90% din valoarea acestor investitii, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei. Localitatile cu mai mult de 4.000 de locuitori, pot depune doua proiecte si pot obtine astfel pana la 3 milioane de lei.

Cheltuielile eligibile pentru scoli si gradinite sunt:

Citeste si articolul :   Delia cere bani de la Guvern: „Nu o sa raman indiferenta doar pentru ca nu sunt la limita de jos a existentei”

– dotarea institutiilor cu centrale termice, dar si inlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de incalzire cu unele mai performante;

– tamplarie cu geam termopan;

– izolatie termica fatade si terase;

– alte lucrari menite sa reduca pierderile de energie termica;

– sisteme nepoluante pentru obtinerea necesarului de energie sau pentru anumite utilitati;

– sisteme de incalzire a apei care utilizeaza energia solara, panouri fotovoltaice;

– schimbarea corpurilor de iluminat;

– instalarea de senzori de miscare;

– sisteme moderne si eficiente de monitorizare a energiei;

– sisteme de ventilatie si climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.