Bani de la stat pentru elevi. Cine va incasa 500 de lei

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta prin care care se dau bani de la stat pentru elevi! Astfel, elevii defavorizati din invatamantul prescolar, primar si gimnazial primesc tichete in valoare de 500 de lei pentru a-si achizitiona rechizite si haine.

Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial

Potrivit OUG nr. 133/2020, tichetele sociale se pot acorda pentru un an scolar tuturor elevilor care provin din familii in care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de baza minim brut pe tara.

Modul de distribuire a tichetelor se va stabili prin ordin de ministru, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a OUG nr. 133/2020.

Tichetele vor fi emise pe suport electronic, iar utilizatorii le vor putea utiliza pentru plata rechizitelor si hainelor. Autoritatile administratiei publice locale, vor vor intocmi o lista cu beneficiarii iar suma nu va putea fi preschimbata in numerar.

Valoarea de pe tichet se va putea folosi timp de un an  de la data emiterii, doar pe baza actului de identitate al titularului. Tichetele pot fi folosite doar in magazinele din raza localitatii de domiciliu.

Citeste si articolul :   Cutremur mediu in Romania acum cateva momente. Unde a avut loc si ce magnitudine a avut

Ce criterii trebuie indeplinite pentru a beneficia de aceste tichete

In cazul in care valoarea tichetelor  ar fi cheltuita pe alte produse sau daca tichetele vor fi vandute, ordonanta prevede amenzi minime de valoarea unul salariu minim pe economie si maxime de pana la 20 de salarii minime pe economie.

Conform proiectului de OUG, Ministerul Educatiei a identificat peste 300 de mii de copiii care vor beneficia de aceste tichete sociale. Programul va fi gestionat de Ministerul Fondurilor Europene printr-un nou organism creat prin acest proiect de OUG.

Tichetele, in valoare de 500 de lei, vor fi distribuite pe card (tichet electronic). Trei categorii de elevi vor beneficia de ajutorul de la stat:

copiii cei mai dezavantajati din invatamantul de stat prescolar;
copiii cei mai dezavantajati din invatamantul de stat primar;
copiii cei mai dezavantajati din invatamantul de stat gimnazial.