Amenzi noi pentru incalcarea masurilor militare. Ce patesc cei care incalca ordonantele militare

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a anuntat, duminica seara, ca a fost elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, pus deja in procedura de transparenta decizionala, care prevede marirea amenzilor pentru persoanele fizice care nu respecta masurile stabilite prin ordonantele militare pe perioada starii de urgenta.

„La nivel legislativ, Ministerul Afacerilor Interne a initiat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1 din 1999, privind regimul starii de urgenta, proiect care este pus deja in procedura de transparenta decizionala.

Aceasta ordonanta de urgenta vine in completarea celei care a majorat pedepsele de ordin penal si are ca principale prevederi urmatoarele lucruri. Amenzile pentru persoane fizice care nu respecta ordonantele militare se maresc si vor avea urmatoarele valori: minim 2.000 de lei si maxim 20.000 de lei, fata de minim 100 si maxim 5.000 de lei, cum sunt in prezent”, a subliniat secretarul de stat Bogdan Despescu, citat de Agerpres.

El a adaugat ca se vor mari si amenzile pentru persoanele juridice care incalca prevederile legale din perioada starii de urgenta.

„Amenda minima pentru persoanele juridice care nu respecta ordonantele militare se mareste de la 1.000 de lei, cat este in prezent, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoanele juridice ramane stabilit la 70.000 de lei. In plus, la articolul referitor la sanctiuni se introduce un nou aliniat care prevede ca, pe langa sanctiunea contraventionala principala, in functie de natura si gravitatea faptei, se pot aplica si una sau mai multe dintre urmatoarele sanctiuni contraventionale complementare cuprinse in ordonantele militare: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie, interzicerea accesului la respectivele bunuri prin aplicarea sigiliului de catre organele abilitate, suspendarea temporara a activitatii, desfiintarea unor lucrari, refacerea unor amenajari”, a evidentiat oficialul MAI.

Carantina cu costuri suportate de contravenient

Articolul continuă după reclame

La randul sau, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a anuntat, duminica seara, ca Ordonanta militara 4 prevede ca aceia care incalca regulile izolarii vor intra in carantina si vor suporta obligatoriu toate cheltuielile.

„Impreuna cu colegii din conducerea MAI, cu cei din Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta am stabilit ca cei care sunt in izolare la domiciliu, identificati si verificati ca atare, daca incalca regulile izolarii, intra direct in carantina cu conditia in care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implica aceasta carantinare”, a spus Marcel Vela, intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul MAI.

Citeste si articolul :   Tensiuni intre Marea Britanie si UE din cauza reglementarilor post-Brexit din Irlanda de Nord

De asemenea, el a precizat ca acei care nu respecta carantinarea si sunt depistati in afara perimetrului protejat de catre organele de ordine vor intra inca 14 zile in carantinare din momentul in care sunt depistati ca au incalcat regulile, suportand insa si toate cheltuielile aferente carantinarii.

Secretarul de stat Despescu a atras atentia ca verificarile privind respectarea prevederilor din ordonantele militare se vor face „pe intreg teritoriul de competenta”, nu doar in anumite puncte fixe.

„Va reamintesc faptul ca incepand cu data de 25 martie, Ministerul Afacerilor Interne, prin Politia Romana si Jandarmeria Romana, alaturi de Politia Locala, care a intrat sub comanda operationala a Politiei Romane, si impreuna cu reprezentantii Ministerului Apararii Nationale, verifica in teren respectarea masurilor generale de prevenire-raspandire COVID-19. In ceea ce priveste modul de actiune al colegilor, precizez faptul ca am dispus structurilor subordonate se efectueze aceste verificari pe intreg teritoriul de competenta, nu doar in anumite puncte fixe, astfel incat sa ne asiguram ca toti cetatenii inteleg rolul si importanta acestor masuri generale de protectie”, a avertizat oficialul MAI, potrivit digi24.ro.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.