Avertizare ANM. Ciclonul loveste Romania. Zonele afectate

Avertizare ANM. Un ciclon periculos aduce fenomene extreme in Romania. Chiar daca sunt anuntate maxime de 31 de grade, nu scapam de furtuni si ploi torentiale. Meteorologii anunta precipitatii puternice, descarcari electrice si caderi de grindina.

Elena Mateescu, director ANM, a vorbit la Sinteza Zilei despre fenomenele meteo extreme asteptate in zilele urmatoare, inclusiv despre aparitia unui ciclon care se va forma in Marea Neagra si care va ajunge si in Romania.

Vineri, deasupra Marii Negre se va forma un ciclon. Ce zone vor fi afectate

„Da, este posibil ca in continuare in jumatatea estica si mai ales partea de sud-est a tarii, ma refer la partea de est a Munteniei, Dobrogea,sudul Moldovei sa fie cele mai afectate mai ales incepand de joi noaptea si pe parcursul zilei de vineri de cantitati de precipitatii mai importante si sa discutam pe parcursul perioadei cu precipitatii care sa depaseasca in continuare la nivel local 30-50 l/mp si de intensificari ale vantului pe perioada ploilor cu viteza de 45-50 km/h, sa vorbim de vijelii si izolat caderi de grindina”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM la Antena 3.

Citeste si articolul :   Prognoza meteo. Vremea rece pune stapanire pe Romania

Reprezentantul ANM nu a exclus ca, in functie de evolutia fenomenelor meteo, sa fie emisa si o alerta de cod rosu.

Publicitate

Publicitate

Pentru ziua de vineri, meteorologii au anuntat vreme instabila.

Astfel, in estul si sud-estul tarii precum si in zonele montane si submontane aferente vremea va fi instabila, iar valorile termice se vor situa in jurul celor normale. Vor fi innorari, averse, descarcari electrice si intensificari sustinute ale vantului, iar indeosebi prin acumulare local cantitatile de apa vor fi insemnate. In restul teritoriului, regimul termic va fi caracterizat de valori usor mai mari decat cele specifice datei, iar cerul va fi variabil, cu innorari indeosebi dupa-amiaza si seara, cand vor fi perioade cu averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului local in centru si pe arii mai restranse in rest.

Ploile vor avea si caracter torential, iar in intervale scurte de timp, izolat se vor inregistra cantitati de apa insemnate si vor fi caderi de grindina. Temperaturile maxime se vor incadra intre 21 si 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse intre 11 si 18 grade.

Citeste si articolul :   Raed Arafat: vesti noi pentru saloane si frizerii

Si in Capitala se vor semnala averse si descarcari electrice, conditii in care, prin acumulare se vor inregistra cantitati de apa insemnate. Vantul va sufla moderat, cu intensificari indeosebi ziua. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 25 de grade, iar cea minima va fi de 14…15 grade.

Veremea pentru sambata, 19 iunie.

Ploile vor avea caracter de aversa, vor fi insotite pe alocuri de descarcari electrice, iar indeosebi prin acumulare pe suprafete in general restranse se vor inregistra cantitati de apa insemnate. Conform ANM, temperaturile maxime se vor incadra in general intre 23 si 30 de grade, cu cele mai mari valori in Campia de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse intre 13 si 18 grade, mai coborate in depresiuni. In Bucuresti va ploua torential, vor fi mai ales averse si descarcari electrice. Pe parcursul zilei vantul va avea intensificari, apoi va slabi treptat in intensitate. Temperatura maxima va fi de 22…23 de grade, iar cea minima de 14…15 grade.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.