Comisia Europeana sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Comisia Europeana a transmis ca sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ca parte a noii sale strategii. ”Spatiul Schengen nu este complet fara toate statele noastre membre”, a declarat vicepresedintele CE.

De asemenea, Comisia Europeana a prezentat noua sa strategie referitoare la spatiul Schengen, care presupune, printre altele, si aderarea Romaniei.

Conform  Comisiei Europene, ”viitorul Schengen trebuie sa fie marcat de extinderea catre acele state membre ale UE care nu fac inca parte din spatiul Schengen. Aceasta este atat o asteptare legitima, cat si o obligatie legala pentru acele tari evaluate ca fiind pregatite pentru aderare”.

„Miscarea neingradita in spatiul Schengen este esentiala pentru modul nostru de viata european. Schengen este o masina bine unsa, dar ca orice masina, pentru a rezista testului timpului, fundamentele sale trebuie sa fie constant sprijinite si consolidate. Astazi propunem o noua cale de urmat care sa asigure securitatea si mobilitatea cetatenilor UE, sporind in acelasi timp rezistenta Schengen la provocari. Desigur, Schengen nu este complet fara toate statele noastre membre. Un Schengen mai inclusiv va fi un Schengen mai puternic si mai sigur”, a declarat vicepresedintele Margaritis Schinas.

“Cu Strategia Schengen de astazi, vom fi mai puternici in exterior pentru a fi mai liberi spre interior. Sistemele IT de ultima generatie vor imbunatati gestionarea frontierelor externe, in timp ce cooperarea politieneasca imbunatatita si gestionarea comuna a migratiei vor ajuta consolidarea spatiului Schengen fara controale la frontiera. Strategia de astazi va incuraja increderea si guvernanta pentru a ne permite sa anticipam, sa ne pregatim si sa reactionam mai bine si ma angajez sa ma asigur ca toate statele membre isi vor juca rolul”, a declaratcomisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Ce prevede noua strategie Schengen a Comisiei Europene

In urma cu 36 de ani, 5 state membre au fost de acord sa elimine controalele la frontiera intre ele. Astazi, spatiul Schengen fara controale la frontierele interne gazduieste peste 420 de milioane de oameni din 26 de state europene. Spatiul Schengen este compus din toate tarile UE, cu exceptia Bulgariei, Romaniei, Croatiei, Ciprului si Irlandei. De asemenea, include patru tari din afara UE: Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein.

Publicitate

Conform Comisiei Europene, noua strategie Schengen vizeaza ”asigurarea unei gestionari eficiente a frontierelor externe ale UE, prin desfasurarea corpului permanent de paza europeana de frontiera si de coasta; interoperabilitatea sistemelor informationale pentru gestionarea frontierelor si a migratiei pana in 2023; o viitoare propunere privind digitalizarea cererilor de viza si a documentelor de calatorie. Comisia solicita, de asemenea, colegiuitorilor sa adopte rapid noul Pact privind migratia si propunerea de azil privind examinarea persoanelor care traverseaza fara autorizatie”.

Citeste si articolul :   Virgil Musta, apel disperat: "E risc sa se extinda si in alte parti ale tarii"

De asemenea, strategia CE are in vedere ”consolidarea interna a spatiului Schengen, intrucat cooperarea stransa intre statele membre pentru prevenirea si combaterea amenintarilor la adresa securitatii este cruciala pentru a sustine si a compensa absenta controalelor la frontierele interne. Noile initiative vor include un Cod de cooperare politieneasca al UE; modernizarea cadrului „Prüm” pentru schimbul de informatii privind ADN-ul, amprentele digitale si inregistrarea vehiculelor; extinderea utilizarii informatiilor avansate pentru pasageri la zborurile intra-Schengen. Noul Pact privind migratia si azilul, odata adoptat, va stabili, de asemenea, o abordare comuna pentru gestionarea migratiei, un element important pentru buna functionare a spatiului Schengen”.

Revizuirea frontierelor Schengen

Comisia Europeana mai propune revizuirea mecanismului de evaluare si monitorizare Schengen si va convoca forumuri Schengen regulate pentru a incuraja dialogul politic privind abordarea provocarilor comune, pe baza rapoartelor anuale privind statul Schengen.

La sfarsitul anului 2021, Comisia va propune revizuirea Codului frontierelor Schengen pentru a spori rezistenta Schengen la amenintari grave, asigurand o coordonare stransa si introducand garantiile necesare, astfel incat reintroducerea controalelor la frontierele interne sa ramana o masura de ultima instanta.

Citeste si articolul :   Peste 6.000 de noi cazuri de Covid si 405 decese, raportate in ultima zi in Romania

De asemenea, Comisia va prezenta un plan de urgenta care sa permita reactivarea sistemului de succes Green Lanes pentru traficul de marfuri neintrerupt in caz de viitoare crize. In cele din urma, Comisia va lansa un dialog cu statele membre pentru a aborda reintroducerile pe termen lung ale controalelor la frontierele interne.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.