Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca a fost aprobat de Comisia Europeana

Vineri, 29 ianuarie 2021, Comisia Europeana a luat decizia acordarii autorizatiei conditionate de punere pe piata a celui de-al treilea vaccin impotriva COVID-19. Este vorba despre vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, recomandat anterior de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA).

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:

„Asigurarea vaccinurilor sigure pentru europeni este prioritatea noastra maxima. Cu vaccinul AstraZeneca autorizat acum, 400 de milioane de doze suplimentare vor fi disponibile in Europa. Ma astept ca firma sa livreze aceste doze dupa cum s-a convenit, astfel incat europenii sa poata fi vaccinati cat mai curand posibil. Vom continua sa facem tot ce putem pentru a asigura mai multe vaccinuri pentru europeni, vecinii nostri si partenerii nostri din intreaga lume. ”

„ Cu acest vaccin nou autorizat, portofoliul nostru continua sa prinda contur. Strategia noastra de vaccinuri din UE a avut intotdeauna scopul de a avea un portofoliu de vaccinuri larg si divers, cu tehnologii diferite utilizate, pentru a maximiza sansele noastre de a oferi cetatenilor vaccinuri sigure si eficiente cat mai curand posibil. Autorizarea Agentiei Europene pentru Medicamente de astazi este un alt pas catre indeplinirea acestei promisiuni. Comisia continua sa lucreze 24 de ore din 24 pentru a asigura mai multe vaccinuri pentru Europa si pentru partenerii nostri internationali . Nu lasam nimic in lupta noastra impotriva acestei pandemii. ”, a declarat Stella Kyriakides , comisar pentru sanatate si siguranta alimentara.

Articolul continuă după reclame

Vaccinul AstraZeneca va fi administrat adultilor cu varsta peste 18 ani pentru prevenirea COVID-19 . Vaccinul determina sistemul imunitar (apararea naturala a corpului) sa produca anticorpi si globule albe specializate care actioneaza impotriva virusului, oferind astfel protectie impotriva COVID-19. Persoanele vaccinate vor primi doua injectii din vaccinul AstraZeneca.

Potrivit EMA , majoritatea participantilor la studii aveau intre 18 si 55 de ani. Nu exista inca suficiente rezultate la participantii mai in varsta (peste 55 de ani) pentru a oferi o cifra pentru cat de bine va functiona vaccinul in acest grup.

Vaccinul AstraZeneca se bazeaza pe un adenovirus, un virus inofensiv care ofera „instructiunile” de la virusul care provoaca COVID-19. Acest lucru permite propriilor celule ale organismului sa faca proteina unica pentru virusul COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaste ca aceasta proteina unica nu ar trebui sa se afle in organism si raspunde prin producerea de aparari naturale impotriva infectiei cu COVID-19.

Pasii urmatori

Conform contractului semnat cu Comisia Europeana la 27 august 2020, AstraZeneca va livra suma totala de 400 de milioane de doze pe tot parcursul anului 2021. Acestea se vor adauga la cele 600 de milioane de doze ale vaccinului de catre BioNTech-Pfizer si la cele 160 de milioane de doze ale vaccinului de la Moderna.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.