Calendar ortodox 24 mai 2021. Sfantul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat

Calendar ortodox 24 mai 2021. Sfantul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat este pomenit in calendarul crestin ortodox la 24 mai. Acesta a trait in timpul imparatului Iustin (518-527), fiind originar din Antiohia.

Sfantului Cuvios Simeon i se mai spune „cel din muntele minunat” pentru a fi deosebit de Sfantul Simeon Stalpnicul, care traise cu 133 de ani mai devreme (459). Tatal sau Ioan era din Edesa (Mesopotamia), mama sa, Marta, era din Antiohia.

A intrat in manastirea Tavmastore sau „muntele minunat” de langa Antiohia, ca fiu duhovnicesc al staretului Ioan. Dorind sa se nevoiasca si el ca parintele Ioan, si-a construit un stalp pe care a vietuit timp de 68 de ani. Cu ajutorul lui Dumnezeu a invins toate ispitele si a fost invrednicit cu darul tamaduirii si al inainte-vederii.

Dupa un timp, i s-a zidit un stalp cu patruzeci de trepte. Patriarhul Antiohiei si episcopul Seleuciei l-a hirotonit diacon si i-au ingaduit sa se urce pe noul stalp. Aici a trait inca opt ani savarsind multe minuni. Cand persii au atacat Antiohia, cuviosul a scapat nevatamat impreuna cu credinciosii care s-au ascuns cu el in munte.

Venirea in numar din ce in ce mai mare a credinciosilor la Cuviosul Simeon l-a determinat pe acesta sa se mute intr-un munte si mai inalt pentru a se putea ruga in liniste. Cu ajutorul oamenilor tamaduiti de el, Cuviosul Simeon a zidit o manastire. Episcopul Dionisie al Seletkiei l-a hirotonit preot. Aici si-a petrecut cuviosul restul zilelor pana la varsta de 75 de ani, savarsind multe minuni si vindecari.

Capul Sfantului Simeon din muntele minunat se afla la Manastirea Neamt si romanii se pot inchina in pronaosul bisericii mari a celei mai cunoscute lavre monahale romanesti. Aceste sfinte moaste au fost daruite Manastirii Neamt de catre Sfantul Voievod Stefan cel Mare.

Ce trebuie sa respecti in aceasta zi sfanta:

In aceasta zi nu se calca, nu se spala si nu se fac treburi casnice.

Se mai spune si ca cine se cearta cu cineva azi sau face rele, o va tine asa toata saptamana.

Citeste si articolul :   De ce copiii de astazi par sa nu mai aiba respect pentru nimic

Rugaciunea scurta catre Sfantul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat.

Inradacinandu-te pe piatra voirilor lui Hristos, te-ai aratat stalp ridicat pe pamant, intarind marginile pamantului cu aratarile tamaduirilor. Pentru aceea cu credinta savarsindu-ti pomenirea, ne luminam, strigand tie, parinte: miluieste-ne pe noi cu rugaciunile tale.

Sfinte Cuvioase Parinte Simeon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.