Calendar ortodox 20 mai 2021. Sfanta Lidia din Filipi

Calendar ortodox 20 mai 2021. Sfanta Lidia din Filipi este praznuita de Biserica Ortodoxa pe 20 mai. Aceasta este cunoscuta drept prima crestina din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflam ca dupa ce Pavel predica mai multor femei adunate la un rau din apropierea cetatii Filipi, Lidia, o femeie vanzatoare de porfira, din cetatea Tiatirelor, a crezut in Hristos si a marturisit ca vrea sa devina crestina. Din Scriptura aflam ca “Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca sa ia aminte la cele graite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14). Primeste botezul de la Sfantul Apostol Pavel, iar in casa ei se formeaza prima comunitate crestina europeana.

Mai tarziu si alte persoane din Filipi s-au botezat si au devenit crestini. Acestora Pavel le va scrie o epistola, in care le vorbeste despre chenoza sau smerita Intrupare a Fiului lui Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor.

Sfanta Lidia era din Tiatira, Asia Mica (oraselul Al-Hissar din Turcia de astazi). Se crede ca era evreica, pentru ca iesise impreuna cu alte femei in ziua sambetei in afara cetatii, intr-un loc dedicat rugaciunii. Faptul ca femeile mergeau in afara orasului, pe malul raului Zygaktis, pentru a-si spala ritualic mainile intr-o apa curgatoare, deducem ca in Filipi nu era o sinagoga, fiind probabil putini evrei acolo.

Citeste si articolul :   Cum sa degresati mobilierul de bucatarie si sa lustruiti lemnul pentru a-l face sa para nou

Biserica Ortodoxa o cinsteste pe Sfanta Lidia ca pe una intocmai cu Apostolii.

Biserica Sfanta Lidia este o biserica ortodoxa aflata in apropierea anticei localitati Filipi, in Grecia. Un loc linistit si retras de pe malul raului Gangitis, marcat de un altar de piatra, ridicat in cinstea Sfintei Lidia, aminteste de locul in care a fost botezata prima crestina din Europa, de catre Sfantul Apostol Pavel.

Publicitate

Troparul Sfintei Lidia, glasul 1:

Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului si cea dintai in Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu inteleptita, cu toata casa ta. Pentru aceasta, in cantari te cinstim, Lidia din Filippi. Slava Celui ce ne-a izbavit prin tine, Slava Celui ce lucreaza prin tine, Slava Celui ce prin tine ne-a daruit cele inalte.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.