Cele mai bune vitamine pentru cresterea si volumul parului

Parul gros, puternic, dar usor si stralucitor, ca in anunturile publicitare , arata  grozav. Cu toate acestea, in realitate,  la majoritatea oamenilor  parul   nu este deloc la fel ca in imaginile frumoase de la televizor sau dintr-o revista.

Sanatatea si frumusetea parului tau depinde in mare masura nu de produsele cosmetice pe care le folosesti, ci de ceea ce mananci. Exista mai multe vitamine importante pentru cresterea si intarirea parului pe care ar trebui sa le adaugati in dieta dvs. daca doriti ca parul dvs. sa-i incante si sa-i invidieze pe altii.

Nu toti oamenii au o deteriorare a starii parului din cauza lipsei de vitamine. Uneori, motivele acestui fapt stau in lucruri complet diferite: in genetica, obiceiuri proaste, modificari hormonale, boli, luarea anumitor medicamente etc. Prin urmare, inainte de a incepe sa va intariti parul cu vitamine, asigurati-va ca aveti un deficit al acestor vitamine. In caz contrar, sunt mari sanse sa nu observati nicio imbunatatire si chiar sa experimentati efecte secundare nedorite.

Citeste si articolul :   Cum se pastreaza painea proaspata pe o perioada mai lunga de timp

Vitamine B

Vitaminele B ajuta la cresterea parului, deoarece joaca un rol cheie in formarea celulelor rosii din sange, care transporta oxigenul la nivelul scalpului, astfel incat foliculii de par sa poata produce par nou.

Publicitate

Exista in total opt vitamine din grupul B. Una dintre ele, biotina sau vitamina H, este promovata pe scara larga ca tratament alternativ pentru caderea parului. Un studiu din 2017 a constatat ca suplimentele de biotina pot imbunatati efectiv aspectul parului si al unghiilor. Deficientele grave ale vitaminelor B sunt rare. Cu toate acestea, vegetarienii si femeile insarcinate pot avea un usor dezavantaj. Sunt bogate in vitamine B: carne, ficat, peste, oua, lapte, branza, drojdie de bere, produse din cereale etc.

Publicitate

Vitamina A

Vitamina A este cunoscuta pentru importanta sa pentru sanatatea ochilor si a imunitatii, dar joaca si un rol cheie in cresterea parului. Deficitul de vitamina A poate duce la deteriorarea foliculilor de par si la caderea parului. Acest lucru se datoreaza faptului ca cantitati inadecvate de vitamina pot incetini procesul de producere a celulelor noi in organism. O cantitate mare de vitamina A contine: morcovi, dovleac, broccoli, spanac, ardei gras etc. Cu toate acestea, nu toata lumea ar trebui sa mareasca aportul acestei vitamine, deoarece excesul acesteia poate duce la afectarea ficatului si, in mod ciudat, la caderea parului.

Citeste si articolul :   6 alimente de consumat cel putin o data pe zi

Vitamina D

Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciu si magneziu si sa intareasca oasele. De asemenea, creste numarul foliculilor de par din scalp. Un studiu din 2019 a constatat ca persoanele cu deficiente de vitamina D sunt mai susceptibile de a suferi de alopecie , o afectiune care provoaca pierderea brusca a parului. Desi nu exista multe alimente bogate in vitamina D (peste gras, oua, branza, unele tipuri de ciuperci), expunerea la soare ajuta organismul sa o produca in mod natural.

Vitamina E

Vitamina E este una dintre cele opt vitamine liposolubile. In corpul nostru, vitamina E actioneaza ca un antioxidant, ajutand la protejarea celulelor de stresul oxidativ asociat cu caderea parului . Bogat in vitamina E: migdale, nuci de pin, broccoli, avocado, mango, arahide, somon, ardei gras etc.

Publicitate

Autor