Klaus Iohannis, anuntul asteptat de romani. Noi masuri de relaxare

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a anuntat ca incepand din 15 mai va avea loc o prima etapa de relaxare, care include eliminarea portului mastii in exterior si a restrictiilor de circulatie pe timp de noapte.

Principalele declaratii ale presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis:

– Am discutat astazi despre pandemie, campania de vaccinare si despre masuri de relaxare. A fost prea multa suferinta in Romania si-mi pare rau pentru toti cei care au suferit de pe urma acestei boli. Trebuie sa ne amintim si de medici, personalul medical, ei au fost eroii nostri. Le datoram multumiri.

– Vedem ca pandemia s-a redus, dar trebuie sa ne fie foarte fie clar ca suntem in pregatiri pentru Romania post-pandemica. Pandemia nu se va termina maine, nu se va termina pe 1 septembrie.

Publicitate

– Am stabilit niste tinte de vaccinare. Ne propunem la 1 iunie sa avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie sa avem 6 milioane, iar la 1 august sa avem 7 milioane.

– Ne pregatim de relaxare, dar trebuie sa fie o relaxare precauta. Nu vrem sa ne relaxam in iunie si sa revenim in august. Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul.

– Prima etapa de relaxare va avea loc in 15 mai. Din 15 mai se elimina portul mastii in exterior cu cateva exceptii: pietele, targurile si statiile de transport in comun. De asemenea, se elimina restrictiile de circulatie pe timp de noapte.

– Avem nunti, botezuri, mese festive, din 1 iunie in exterior pot participa maxim 70 de persoane, in interior maxim 50 de persoane. Dar daca organizatorul garanteaza ca toate persoanele sunt vaccinate se renunta la restrictionarea numarului de participanti. Numarul acestora va creste atat de la 1 iulie, cat si de la 1 august.

– Similar, la salile de sport, numarul de participanti e restrictionat, dar daca managerul garanteaza ca sunt toate persoanele vaccinate, numarul de participanti poate sa creasca.

Citeste si articolul :   George Simion, co-presedintele AUR, prima declaratie dupa consultarile cu Iohannis: "Am incurcat multe socoteli"

– Noi pastram in continuare normele care tin de rata de incidenta. E previzibil ca in urmatoarele saptamani majoritatea localitatilor sa intre in scenariul verde. E foarte probabil ca anul scolar sa se incheie cu toti elevii in scoli.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.