Cum sa ramai calm in situatii de conflict

Situatiile de conflict sunt inevitabile. Cel putin daca pleci de acasa si intri in contact cu oamenii . Certurile, situatiile controversate si neintelegerile pot aparea peste tot – in familie, la serviciu, in compania prietenilor si, bineinteles, in comentariile de pe retelele de socializare. Este mai dificil sa faci fata unui conflict atunci cand esti fata in fata cu o persoana si nu in fata ecranului unui monitor -starea de spirit se deterioreaza si vrei ca totul sa  se termina cat mai curand posibil. Dar sub influenta emotiilor negative, situatia nu poate decat sa se inrautateasca.

Pentru a evita acest lucru si a nu transforma o situatie de conflict intr-un abuz lipsit de sens si fara mila, folositi aceste sfaturi.

Respira adanc

Respirati profund si incet va va ajuta sa va ocupati de emotii. Este suficient sa respirati calm si sa respirati pentru a simti cum se stinge treptat focul emotional care se dezvolta in voi. Intr-o stare de calm, gandim mai clar si putem stabili cu usurinta contactul cu interlocutorul in asa fel incat conflictul sa fie rezolvat rapid.

Asculta cu atentie

Fii atent la cuvintele celeilalte persoane, nu intrerupe sau face lucruri straine. Ascultand interlocutorul doar cu marginea urechii, riscati sa nu intelegeti esenta nemultumirii sale, sa interpretati totul in felul vostru si sa dati un raspuns dictat de concluzii incorecte. Cu un astfel de raspuns, nu veti agrava decat situatia conflictuala. In plus, respingerea cuvintelor oponentului tau il poate face foarte suparat, ceea ce este putin probabil sa contribuie si la comunicarea pasnica.

Nu ridica vocea

Ridicand vocea, inrautatesti starea emotionala – nu numai a ta, ci si a celeilalte persoane. De asemenea, vorbirea tare poate parea interlocutorului tau ca o amenintare,  la care va cauta cu siguranta modalitati de a se apara. Iar pentru unii oameni, cea mai buna aparare este ofensarea. In timpul unui conflict, merita sa vorbiti in tonuri joase, dar nu prea linistit, astfel incat cealalta parte sa nu creada ca sunteti nesigur sau deprimati.

Nu va reprosati sau aparati

Nu atacati cealalta persoana cu acuzatii, mai ales daca v-a acuzat de ceva. In caz contrar, conflictul se poate transforma intr-o cautare nesfarsita a binelui si a raului. Daca esti cu adevarat vinovat – recunoaste, dar nu-ti cere scuze, daca nu – explica calm persoanei ca acuzatiile sale pot fi nefondate.

Pauza

Daca simtiti ca conflictul va aspira toata energia, faceti o scurta pauza. Oferiti celeilalte parti un timeout pentru a-l ajuta sa-si revina si sa gandeasca. Petreceti timpul intr-o alta camera sau mergeti la plimbare. Acest lucru va va permite sa va relaxati si sa aruncati o privire diferita asupra situatiei.

Autor