Calciul este un mineral care trebuie sa fie prezent in corpul uman in cantitati suficiente. Se gaseste in unele alimente si anumite medicamente, cum ar fi antiacide, si poate fi, de asemenea, sub forma unui supliment alimentar. Calciul este necesar pentru functionarea normala a vaselor de sange, a nervilor si a muschilor.
Cat de mult calciu sa consumi
Aportul zilnic de calciu este de 1000 mg pentru adulti, adica 1 gram. Aceasta valoare este indicata pe ambalajul produsului.
Rata zilnica pentru barbati si femei sub 50 de ani este aceeasi. Un copil sub sase luni are nevoie de 200 mg, de la sase luni la un an – 260 mg, la 1-3 ani – 700 mg, la 4-8 ani – 1000 mg, la 9-13 ani – 1300 mg si la 19-50 de ani – 1000 mg.
Barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani au nevoie de 1000 mg de calciu, iar femeile de aceeasi varsta au nevoie de 1200 mg. Dupa 70 de ani, au nevoie de aceeasi cantitate – 1200 mg.
Publicitate
Pentru o femeie in timpul sarcinii si alaptarii, aportul zilnic de calciu trebuie sa fie de 1300 mg.
Daca depasiti aportul zilnic de calciu, nivelul acestuia in sange poate creste. Exista riscul de a dezvolta insuficienta renala, calcificarea vaselor de sange si a tesuturilor moi, constipatie.
Care pot fi consecintele lipsei de calciu
Daca deficitul de calciu este pe termen scurt, de obicei nu provoaca simptome. Organismul regleaza singur concentratia acestui mineral in sange. Lipsa de calciu se datoreaza cel mai adesea unor probleme de sanatate, tratament necorespunzator sau interventii chirurgicale.
Cu deficit de calciu pe termen lung, unii oameni dezvolta osteopenie. Daca nu este tratata, poate duce la osteoporoza. Riscul fracturilor osoase este crescut, in special la varstnici. La copii, deficienta severa de calciu provoaca rahitism, care este de obicei asociat si cu o lipsa de vitamina D.
Simptome de hipocalcemie: convulsii, letargie, apetit slab si ritm cardiac neregulat
Cum afecteaza calciul sanatatea
Oasele cresc pana la 30 de ani, astfel incat calciu este necesar copiilor, adolescentilor si adultilor. Deficitul acestui mineral cauzeaza osteoporoza. Din aceasta cauza, exista o mare probabilitate de a avea fracturi ale oaselor soldurilor, mainilor, coastelor si vertebrelor.
Cu preeclampsie, femeile insarcinate dezvolta hipertensiune si proteinurie. Acest lucru se datoreaza si unui deficit de magneziu. Adaugarea de calciu in dieta in timpul sarcinii va reduce riscul dezvoltarii preeclampsiei.
Ce alimente contin calciu
Laptele si produsele lactate fermentate sunt considerate cele mai bogate surse de calciu.
Sursele de calciu fara lactoza sunt legumele. De exemplu, varza , precum si broccoli. Spanacul contine calciu, dar este slab absorbit. Sucurile de fructe si produsele din soia contin, de asemenea, acest mineral.
Cea mai mare parte a calciului se gaseste in branzeturile mozzarella si cheddar, iaurtul natural cu continut scazut de grasimi, conservele de sardine , in unt si laptele cu continut scazut de grasimi.
Publicitate