Care este rolul magneziului in organism

Magneziul este un tranchilizant natural si un mineral anti-stres. Magneziul este implicat in multe procese din organism – productia de energie, absorbtia glucozei, transmiterea semnalului nervos, sinteza proteinelor, construirea oaselor, reglarea relaxarii si tensiunea vaselor de sange si a muschilor. Are un efect calmant, reducand excitabilitatea sistemului nervos si imbunatatind procesele de inhibare in cortexul cerebral, actioneaza ca un factor anti-alergic si antiinflamator, protejeaza organismul de infectii participand la producerea de anticorpi, joaca un rol semnificativ in procesele de coagulare a sangelui, reglarea intestinelor, a vezicii urinare si a prostatei.

Magneziul, unul dintre cele mai abundente elemente din natura, este o componenta esentiala a oaselor si a smaltului dintilor. Corpul uman contine 20-30 de grame. (aproximativ 99% din magneziu se gaseste in os, 59% in tesuturile moi, 1% in fluidele corporale). Necesarul zilnic este de 400-500 mg.

Ionii de magneziu se gasesc in apa potabila. Obtinem magneziu din alimente si apa potabila, dar numai din apa dura, unde exista mult magneziu (este putin magneziu in apa moale). Cele mai bogate in magneziu sunt painea integrala (122 mg la 100 g de produs), tarate (350), nuci (100-200), hrisca (150), , fulgi de ovaz (130), soia (370) , fasole (230). Cacao contine cel mai mult magneziu – 440 mg la 100 g de produs.

Citeste si articolul :   Beneficiile uimitoare ale nucilor pentru sanatate

Magneziul este continut si in legume proaspete, neprelucrate (in medie, aproximativ 30 mg la 100 g de produs). Cand gatiti legumele, acestea sunt spalate, o mare parte din acestea se pierd la curatarea lor, deoarece se afla in principal sub piele. Iarna, fructele uscate, in special caise uscate, stafide, prune uscate si curmale, pot deveni o sursa suplimentara de magneziu.

Publicitate

In unele boli, nevoia de magneziu creste. De exemplu, la persoanele care sufera de boli cardiovasculare, colelitiaza, iritabilitate si agresivitate crescute, imunitate slabita si depresie, in timpul sarcinii si alaptarii, cu formarea rapida de noi tesuturi la copii, cand dieta contine o cantitate mare de proteine , atunci cand se iau diuretice, necesitatea acestuia se poate dubla sau chiar tripla.

Magneziul este absorbit in principal in duoden si putin in colon. Dar numai compusii organici de magneziu in combinatie cu aminoacizii, acizii organici sunt bine absorbiti.

Cu o lipsa de magneziu in organism, exista o pierdere a poftei de mancare, un ritm cardiac neregulat (inclusiv tahicardie), iritabilitate crescuta, oboseala, ameteli, stare mentala deprimata si frica, durere si furnicaturi la nivelul muschilor.

Citeste si articolul :   Semne ca aveti bacterii Helicobacter in intestin: modalitati naturale de a lupta impotriva acestora

Magneziul nu este un macronutrient toxic; doza letala pentru oameni nu a fost stabilita. Dozele semnificative pe o perioada lunga de timp pot provoca toxicitate, mai ales atunci cand sunt luate cu calciu si fosfor. Deteriorarea functiei renale (filtrare) poate determina o crestere semnificativa a magneziului seric in insuficienta renala acuta cu oligurie.

Simptome ale excesului de magneziu: pierderea puterii, somnolenta, letargie, scaderea performantei, diaree.

Motiv: aportul excesiv de oligoelemente in organism, alterarea metabolismului magneziului.

Excesul de magneziu poate provoca: artrita, depunerea sarurilor de calciu in tesuturile renale, hiperfunctia glandei tiroide, glandele paratiroide etc.

Publicitate

Autor