Cele mai importante 3 criptomonede, altele decat Bitcoin

Bitcoin nu a fost doar un pionier, care a introdus un val de criptomonede construit pe o retea descentralizata peer-to-peer, a devenit standardul de facto pentru criptomonede, inspirand o legiune in continua crestere de adepti si spinoff-uri.

1.Ethereum (ETH)

Prima alternativa Bitcoin din lista noastra, Ethereum, este o platforma software descentralizata care permite contracte inteligente si aplicatii descentralizate (DApps) sa fie construite si rulate fara nicio perioada de nefunctionare, frauda, control sau interferenta de la o terta parte. Scopul din spatele Ethereum este de a crea o suita descentralizata de produse financiare la care oricine din lume sa poata avea acces gratuit, indiferent de nationalitate, etnie sau credinta. Acest aspect face implicatiile pentru cei din unele tari mai convingatoare, deoarece cei fara infrastructura de stat si identificari de stat pot avea acces la conturi bancare, imprumuturi, asigurari sau o varietate de alte produse financiare.

Aplicatiile de pe Ethereum sunt rulate pe jetonul sau criptografic specific platformei, eter. Ether este ca un vehicul pentru deplasarea pe platforma Ethereum si este cautat de majoritatea dezvoltatorilor care doresc sa dezvolte si sa ruleze aplicatii in Ethereum, sau acum, de catre investitorii care doresc sa cumpere alte monede digitale folosind eter. Ether, lansat in 2015, este in prezent a doua cea mai mare moneda digitala dupa capitalizare de piata dupa Bitcoin, desi ramane in urma cu criptomoneda dominanta cu o marja semnificativa. Incepand cu ianuarie 2021, capacitatea de piata a eterului este de aproximativ 19% din marimea Bitcoin.

2.Litecoin (LTC)

Litecoin, lansat in 2011, a fost printre primele criptomonede care au urmat dupa Bitcoin si a fost adesea denumit „argint pana la aur Bitcoin”. A fost creat de Charlie Lee, absolvent al MIT si fost inginer Google. Litecoin se bazeaza pe o retea globala de plati open-source care nu este controlata de nicio autoritate centrala si foloseste „scrypt” ca dovada a muncii, care poate fi decodata cu ajutorul procesorelor de nivel consumator. Desi Litecoin este ca Bitcoin in multe privinte, are o rata mai mare de generare a blocurilor si, prin urmare, ofera un timp mai rapid de confirmare a tranzactiei. In afara de dezvoltatori, exista un numar tot mai mare de comercianti care accepta Litecoin. Incepand cu ianuarie 2021, Litecoin avea o plafon de piata de 10,1 miliarde de dolari si o valoare per simbol de 153,88 dolari, ceea ce il face a sasea cea mai mare criptomoneda din lume.

Citeste si articolul :   Talhari inarmati fura 450.000 de dolari de la un comerciant criptografic din Hong Kong

3.Cardano (ADA)

Cardano este o criptomoneda „Ouroboros dovada de miza” care a fost creata printr-o abordare bazata pe cercetare de catre ingineri, matematicieni si experti in criptografie. Proiectul a fost cofondat de Charles Hoskinson, unul dintre cei cinci membri fondatori initiali ai Ethereum. Dupa ce a avut unele neintelegeri cu directia pe care a luat-o Ethereum, a plecat si ulterior a ajutat la crearea lui Cardano.

Echipa din spatele Cardano si-a creat blockchain-ul printr-o experimentare extinsa si cercetari evaluate de colegi. Cercetatorii din spatele proiectului au scris peste 90 de lucrari despre tehnologia blockchain intr-o serie de subiecte. Aceasta cercetare este coloana vertebrala a Cardano.

Datorita acestui proces riguros, Cardano pare sa iasa in evidenta printre colegii sai cu dovada de miza, precum si cu alte mari criptomonede. Cardano a fost, de asemenea, supranumit „ucigasul Ethereum”, deoarece se spune ca blockchain-ul sau este capabil de mai mult. Acestea fiind spuse, Cardano este inca in stadiile incipiente. Desi a invins Ethereum la modelul de consens, mai are inca un drum lung de parcurs in ceea ce priveste aplicatiile financiare descentralizate.

Autor