O cladire de apartamente tiparita 3D este dezvoltata in Germania

Imprimarea 3D face progrese in industria constructiilor. In doar cativa ani am vazut tehnologia producand case unifamiliale intr-o zi, comunitati intregi de case pentru persoanele care au nevoie, cladiri municipale mari si chiar o casa concept in forma de ou pentru Marte (oh, si sa nu uitam barcile si masinile imprimate 3D ale lumii!).

O alta isprava impresionanta va fi adaugata in curand la aceasta lista, intrucat o companie germana de constructii a inceput sa lucreze la o cladire de apartamente cu trei etaje imprimate 3D.

Situat la nord-vest de München, intr-un oras numit Wallenhausen, la finalizarea cladirii va avea cinci apartamente separate si o suprafata totala de 4.090. Proiectul este o colaborare intre PERI Group, un furnizor german de cofraje si sisteme de schele, si COBOD, o companie daneza care produce imprimante 3D modulare pentru constructii (si recent parteneriat cu GE pentru a imprima 3D bazele turbinelor eoliene inalte de 650 de metri) !).

Publicitate

Imprimanta utilizata pentru cladirea de apartamente se numeste BOD2. Este a doua iteratie a imprimantei originale a companiei, numita BOD, care a fost folosita pentru a tipari o cladire de birouri mica, independenta, in Copenhaga, langa unul dintre porturile orasului.

Citeste si articolul :   CO2 a fost transformat in combustibil pentru avioane si ar putea remodela definitiv aviatia

BOD2 este o imprimanta in stil portic care se deplaseaza intre trei axe pe un cadru metalic. Materialul utilizat pentru constructii a fost supranumit „i.tech 3D”. Este un amestec de ciment dezvoltat special pentru utilizarea in imprimarea 3D de catre compania germana multinationala de materiale de constructie HeidelbergCement. BOD2 nu isi face treaba prin simpla apasare a unui buton; are nevoie de doi operatori umani pentru al rula si are, de asemenea, camere care ii monitorizeaza constant activitatea.

COBOD sustine ca BOD2 este cea mai rapida imprimanta de constructie 3D de pe piata, stabilind materialul in valoare de un metru pe secunda – si lasand spatiu pentru instalatii sanitare si conducte electrice in acest proces.

Exista cel putin o cladire de apartamente tiparita 3D deja: o cladire cu sase etaje din Shanghai a fost dezvaluita in 2015 de Winsun Decoration Design Engineering Co. O diferenta importanta intre cladirea respectiva si cea germana este ca peretii cladirii din Shanghai erau imprimat in afara locatiei, apoi asamblat la locatia cladirii, in timp ce pentru cladirea Wallenhausen, imprimanta isi va depune amestecul de ciment la fata locului, fara a fi necesara mutarea sau asamblarea ulterioara.

Citeste si articolul :   Bitcoin versus Ethereum (partea II)

Spre deosebire de multe alte proiecte recente de constructii de imprimare 3D, cladirea de apartamente nu este o dovada a conceptului sau o demonstratie – este un demers cu scop lucrativ, iar apartamentele vor fi inchiriate la preturile pietei de indata ce vor fi finalizate.

„Suntem foarte increzatori ca imprimarea in constructii 3D va deveni din ce in ce mai importanta pe anumite segmente de piata in urmatorii ani si are un potential considerabil”, a declarat Thomas Imbacher, directorul de inovatie si marketing al PERI. „Prin tiparirea la fata locului a primei cladiri de apartamente, demonstram ca aceasta noua tehnologie poate fi utilizata si pentru tiparirea de unitati de locuit la scara larga.”

Aducerea tiparirii 3D in mainstream-ul industriei constructiilor este un obiectiv care merita, deoarece tehnologia economiseste tot felul de costuri, oferind in acelasi timp structuri sigure si durabile. Este, de asemenea, mult mai rapid decat metodele de constructie traditionale, facandu-l un instrument primordial pentru situatii precum ajutorarea dezastrelor in care locuintele trebuie sa urce rapid si ieftin.

Citeste si articolul :   Cele mai importante 10 criptomonede (in afara de Bitcoin) – partea II

Procesul de imprimare pentru cladirea de apartamente este de asteptat sa dureze sase saptamani. Daca viziunea creatorilor sai se desfasoara, va fi doar prima dintre numeroasele astfel de cladiri din Germania si din alte parti; in doar cativa ani scurti, a trai intr-un apartament tiparit 3D poate fi atat de obisnuit incat nici macar nu va va castiga drepturi de laudare.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele