AI DeepMind al Google a rezolvat unul dintre cele mai mari enigme ale biologiei: viata insasi

Descoperirea inteligentei artificiale le permite oamenilor de stiinta sa identifice proteinele – si ar putea fi cheia pentru vindecarea bolilor mortale.

Descoperirea „o data la generatie” ar putea contribui, de asemenea, la crearea proteinelor pentru sarcini specializate: cum ar fi biodegradarea deseurilor de plastic.

„Problema plierii proteinelor” este o enigma care a nedumerit expertii de 50 de ani datorita complexitatii sale diabolice.

In timp ce oamenii de stiinta cunosc structura chimica a celor 200 de milioane de tipuri de proteine, structurile lor 3D unice raman in mare masura un mister.

Dar o IA construita de laboratorul londonez DeepMind a spart in mare masura problema, potrivit organizatorilor unei provocari stiintifice.

Credit: PA:PRESS ASSOCIATION

Descoperirea ar putea revolutiona modul in care cercetatorii dezvolta noi medicamente pentru tratarea bolilor mortale, ducand la tratamente mai rapide impotriva virusurilor.

Se asteapta sa accelereze dezvoltarea medicamentelor pentru tratarea bolilor precum dementa si cancerul, precum si Covid-19.

Dr. Andriy Kryshtafovych, de la Universitatea din California, unul dintre membrii completului de judecatori stiintifici, a anuntat descoperirea drept „cu adevarat remarcabila”.

Citeste si articolul :   5 sfaturi pentru a va accelera metabolismul

A fi capabil de a investiga forma proteinelor rapid si precis are potentialul de a revolutiona stiintele vietii, a spus el.

Proteinele sunt molecule mici, care sunt vitale pentru functionarea tuturor fiintelor vii.

Alcatuite dintr-un sir de aminoacizi, se pot plia intr-un numar infinit de moduri.

Moleculele sunt importante in raspandirea multor boli, precum si in raspunsul imun pe care il folosesc corpurile noastre pentru a lupta impotriva lor.

Anterior, oamenii de stiinta au elaborat structura 3D a proteinelor cheie prin efectuarea unei munci grele si costisitoare in laborator.

DeepMind, detinut de Google, spune ca sistemul sau AlphaFold poate identifica o forma de proteina in cateva zile.

„Descoperirea structurii exacte a unei proteine ​​este un proces costisitor si adesea consumator de timp”, a explicat un purtator de cuvant al DeepMind.

„Adica cunoastem doar structura 3D exacta a unei mici fractiuni din cele 200 m de proteine ​​cunoscute de stiinta.

„A putea prevedea cu precizie forma proteinelor ar putea accelera cercetarea in fiecare domeniu al biologiei.

Citeste si articolul :   Care este diferenta dintre un ou alb si un ou maro?

„Acest lucru ar putea duce la descoperiri importante, cum ar fi gasirea de noi medicamente.

Sau gasirea de proteine ​​si enzime care descompun deseurile industriale si plastice sau capteaza eficient carbonul din atmosfera.

Autor