Bitcoin versus Ethereum (partea II)

Diferentele dintre Bitcoin si Ethereum

Desi atat reteaua Bitcoin, cat si reteaua Ethereum sunt alimentate de principiul registrelor distribuite si al criptografiei, cele doua difera tehnic din mai multe perspective.

De exemplu, tranzactiile din reteaua Ethereum pot contine cod executabil, in timp ce datele atasate tranzactiilor din reteaua Bitcoin sunt, de obicei, doar pentru pastrarea notatiilor.

Alte diferente includ timpul de blocare: o tranzactie cu Ether este confirmata in cateva secunde comparativ cu minutele ce sunt necesare pentru o tranzactie cu Bitcoin. De asemenea, o alta diferenta este cea legata de algoritmii pe care acestea ruleaza: Ethereum foloseste ethash, in timp ce Bitcoin foloseste SHA-256.

Publicitate

Important este faptul ca retelele Bitcoin si Ethereum sunt diferite in ceea ce priveste obiectivele lor generale. In timp ce Bitcoin a fost creat ca o alternativa la monedele traditionale si astfel are ca asteptari sa fie un mijloc de schimb si un depozit de valori, Ethereum a fost conceput ca o platforma pentru a facilita contracte si aplicatii permanente, constante, prin intermediul monedei proprii.

Citeste si articolul :   Siguranta Blockchain

Bitcoin (BTC) si Ether (ETH) sunt ambele monede digitale, dar scopul principal al Ether-ului nu este sa se stabileasca ca un sistem monetar alternativ, ci mai degraba sa faciliteze si sa monetizeze functionarea contractului inteligent Ethereum si a platformei de aplicatii descentralizate (dapp).

Publicitate

Ethereum este un alt caz de utilizare al unui blockchain care sustine reteaua Bitcoin si teoretic nu ar trebui sa concureze cu Bitcoin. Cu toate acestea, popularitatea Ether a facut aceasta criptomoneda sa ajunga in competitie cu toate celalalte criptomonede, in special din perspectiva comerciantilor, afaceristilor.

Pentru cea mai mare parte a istoriei sale, de la lansarea sa de la jumatatea anului 2015, Ether-ul a fost aproape de Bitcoin, in spatele acestuia in clasamentul criptomonedelor in functie de capitalizarea pietei. Dar este important de retinut faptul ca ecosistemul Ether-ului este mult mai mic decat cel al Bitcoin-ului: incepand din luna ianuarie 2020 capacitatea de piata a Ether-ului era putin sub 16 miliarde de dolari, in timp ce cea a Bitcoin-ului este de aproape 10 ori mai mare, respectiv de peste 147 miliarde de dolari.

Citeste si articolul :   Legalitatea criptomonedelor si cum sa ne protejam

Ce spun analistii

Unii analisti spun ca pe masura ce mai multe institutii varsa bani in Bitcoin si ii cresc pretul, Ether si alte criptomonede se vor decupla treptat de Bitcoin.

Intr-adevar, in timp ce in luna ianuarie 2021 Bitcoin a inregistrat din nou un pret record, Ether nu este nici macar aproape de maximul sau istoric de 1445,18 $. Datele de la CoinDesk arata coeficientul de corelatie de 90 de zile dintre preturile primelor doua criptomonede si, desi sunt inca puternice, s-au slabit putin de asta vara de la 0.93 la aproape 0.7 la inceputul lunii decembrie.

Bitcoin a fost folosit de multi investitori in acest an ca o acoperire impotriva scaderii puterii de cumparare a dolarului american. Ether-ul este considerat moneda “computerului mondial” (world computer), care isi propune sa construiasca un ecosistem de aplicatii descentralizate.

Corelatie istorica stransa dintre Bitcoin si alte criptomonede poate fi legata de cat de mic este ecosistemul de active digitale in raport cu economia globala. Capitalizarea de piata totala a activelor criptografice este estimata la 562 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta doar 1,7% din capitalul de piata combinat al indicelui bursier S&P 500 de 32,2 trilioane de dolari.

Citeste si articolul :   Sunt criptomonedele o investitie buna?

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.