Bitcoin versus Litecoin (partea I)

De-a lungul ultimilor ani, interesul public pentru criptomonede a fluctuat dramatic. In ultima perioada, interesul a fost reaprins pentru investitorii in criptomonede, iar principalul interes a fost Bitcoin, care a fost numele dominant in aceasta perioada.

De la fondarea Bitcoin sute de alte criptomonede au aparut pe piata si desi s-a dovedit din ce in ce mai greu pentru monedele digitale sa iasa in evidenta, avand in vedere aglomerarea din domeniu, Litecoin (LTC) este una dintre criptomonedele care a reusit sa reziste competitiei.

Publicitate

Asemanari intre Bitcoin si Litecoin

La suprafata Bitcoin si Litecoin au multe in comun. La cel mai de baza nivel, ambele sunt criptomonede descentralizate. In timp ce monedele traditionale, precum dolarul american, se bazeaza pe sprijinul bancilor centrale pentru valoare, controlul circulatiei si legitimitate, criptomonedele se bazeaza doar pe integritatea criptografica a retelei in sine.

Publicitate

Litecoin a fost lansat in 2011 de fondatorul Charlie Lee care a anuntat debutul “versiunii lite a Bitcoin” prin intermediul unui mesaj postat pe un forum Bitcoin. De la infiintare, Litecoin a fost vazut ca fiind creat ca reactie la Bitcoin. Pana si dezvoltatorii Litecoin au declarat ca intentia lor este de a crea “argintul” comparativ cu “aurul” care este Bitcoin. Din acest motiv, Litecoin a adoptat multe dintre caracteristicile Bitcoin pe care Charlie Lee si alti dezvoltatori au considerat ca functioneaza bine si a modificat alte aspecte pe care echipa de dezvoltare a considerat ca ar putea fi imbunatatite.

Citeste si articolul :   Ce sunt criptomonedele?

Dovada de lucru (proof of work)

O asemanare importanta intre cele doua criptomonede este ca ambele sunt ecosisteme bazate pe dovada de lucru, ceea ce inseamna ca procesul de la baza, prin care sunt exploatate atat BTC, cat si LTC este similar (desi nu este exact acelasi).

Depozitare si tranzactii

Pentru un investitor, multe dintre elementele de baza alte tranzactiilor cu BTC sau LTC sunt foarte asemanatoare. Ambele criptomonede pot fi cumparate prin exchange-uri sau exploatate prin intermediul platformelor miniere. Ambele necesita un portofel de stocare digitala, fie el cald sau rece, in vederea stocarii in siguranta. De asemenea, ambele monede s-au dovedit a fi supuse unei volatilitati, fapt ce depinde de anumiti factori legati de interesul investitorilor, reglementarile guvernamentale si multi alti factori.

Diferente dintre Bitcoin si Litecoin

Capitalizarea de piata

O zona in care Bitcoin si Litecoin difera semnificativ este cea a capitalizarii pietei. Incepand cu luna mai 2020, valoarea totala a tuturor Bitcoin-urilor aflate in circulatie este de putin sub 128 miliarde de dolari, ceea ce face ca Bitcoin sa aiba o capitalizare de piata cu 45 de ori mai mare decat Litecoin, care are o valoare de aproape 3 miliarde de dolari. Cand se ia in considerare faptul ca capitalul de piata al Bitcoin a fost de 42 000 dolari in iulie 2010, cifra sa actuala pare uluitoare, desi nu la fel de mult in comparatie cu capacitatea sa de piata ridicata de 326 miliarde de dolari din 17 decembrie 2017.

Citeste si articolul :   Site-ul de campanie al lui Trump a fost lovit de inselatorie cu criptomonede

Faptul ca Bitcoin se bucura de o valoare semnificativ mai mare decat Litecoin nu este surprinzator, deoarece Bitcoin este mult mai mare decat toate celelalte monede digitale existente in acest moment.

Urmatoarele aspecte prin prisma carora difera cele doua criptomonede vor fi prezentate in partea a doua a acestui articol.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.