Bitcoin versus Litecoin (partea II)

Diferente dintre Bitcoin si Litecoin

Distributie

O alta diferenta dintre Bitcoin si Litecoin se refera la numarul total de monede pe care le poate produce fiecare criptomoneda, iar la acest capitol se distinge Litecoin. Reteaua Bitcoin nu poate depasi niciodata 21 de milioane de monede, in timp ce Litecoin poate gazdui pana la 84 de milioane de monede. In teorie, acest lucru poate parea ca fiind un avantaj semnificativ in favoarea Litecoin, dar efectele sale din lumea reala se pot dovedi a fi imposibile de neglijat. Acest lucru se datoreaza faptului ca atat Bitcoin, cat si Litecoin sunt divizibile in cantitati aproape infime. Cantitatea minima de Bitcoin transferabil este de 0,00000001 Bitcoin. Ca urmare, utilizatorii oricarei monede nu ar trebui sa intampine dificultati in achizitionarea de bunuri sau de servicii la preturi scazute, indiferent de cat de ridicat poate deveni pretul general al unui Bitcoin sau Litecoin.

Totusi, numarul mai mare de monede Litecoin ar putea oferi un avantaj psihologic fata de Bitcoin, datorita pretului sau mai mic pentru o singura unitate.

Publicitate

In noiembrie 2013, directorul executiv al IBM, Richard Brown, a mentionat perspectiva faptului ca unii utilizatori ar prefera tranzactionarea in unitati intregi in locul unor parti mai mici ale unei unitatii, ceea ce ar putea fi un avantaj pentru Litecoin.

Citeste si articolul :   Porsche Taycan, oare urmatorul Tesla Model S?

Cu toate acestea, presupunand ca acest aspect ar fi adevarat, problema poate sa fie rezolvata prin schimbari simple de software introduse de portofelele digitale prin care se efectueaza tranzactii Bitcoin. Unele portofele populare Bitcoin ofera deja optiunea de a afisa valoarea Bitcoin in valute oficiale/traditionale, iar acest lucru poate contribui la eliminarea aversiunii psihologice aparute la gestionarea zecimalelor.

Viteza tranzactiei

Desi din perspectiva tehnica, tranzactiile au loc instantaneu atat in cazul Bitcoin, cat si in cazul Litecoin, este nevoie de timp pentru ca aceste tranzactii sa fie confirmate de catre alti participanti la retea. Litecoin a fost fondata cu scopul de a acorda prioritate vitezei tranzactiilor si acest aspect s-a dovedit a fi un avantaj pe masura ce Litecoin a crescut in popularitate.

Conform datelor de la Blockchain.info, timpul mediu de confirmare a tranzactiei Bitcoin este putin sub 9 minute/tranzactie (timp necesar pentru ca un bloc sa fie verificat si adaugat la blockchain), dar acest lucru poate varia mult atunci cand traficul este ridicat. In ceea ce priveste Litecoin, timpul este de aproximativ 2.5 minute. Aceasta diferenta de timp de confirmare ar putea face Litecoin sa para mai atractiv pentru comercianti.

Citeste si articolul :   Cele mai importante 10 criptomonede (in afara de Bitcoin) – partea III

De exemplu, in cazul unui comerciant care vinde un produs in schimbul Bitcoin, acesta ar trebui sa astepte aproape de 4 ori mai mult pentru a confirma plata. Pe de alta parte, comerciantii pot alege sa accepte tranzactii fara asteptarea confirmarii. Dar securitatea acestor tranzactii fara confirmare este subiectul unor dezbateri.

Algoritmi

Cea mai mare diferenta tehnica dintre Bitcoin si Litecoin este reprezentata de diferitii algoritmi criptografici ce sunt utilizati. Bitcoin foloseste vechiul algoritm SHA-256, iar Litecoin foloseste un algoritm relativ nou numit Scrypt.

Principala semnificatie a acestor algoritmi este impactul lor asupra procesului de minerit a monedelor noi. Atat in cazul Bitcoin, cat si in cazul Litecoin, procesul de confirmare a tranzactiilor necesita o putere de calcul substantiala. Unii membri (mineri) isi aloca resursele de calcul pentru confirmarea tranzactiilor altor utilizatori.

SHA-256 este considerat in general un algoritm mai complex decat Scrypt, care permite un grad mai ridicat de procesare paralela. In consecinta, minerii de Bitcoin din ultimii ani au folosit metode din ce in ce mai sofisticate pentru extragerea Bitcoin intr-un mod cat mai eficient posibil. Cea mai obisnuita metoda pentru extragerea Bitcoin consta in utilizarea ASIC (application-specific integrated circuit). Consecinta acestui lucru consta in faptul ca mineritul Bitcoin a devenit din ce in ce mai dificil de realizat de utilizatorul de zi cu zi.

Citeste si articolul :   JD Power claseaza Tesla pe ultimele locuri in ceea ce priveste fiabilitatea , in anul 2021

In schimb, Scrypt a fost conceput pentru a fi mai putin susceptibil la tipurile de solutii hardware personalizate utilizate in mineritul bazat pe ASIC. Acest aspect i-a determinat pe multi sa considere criptomonedele bazate pe Scrypt, cum este Litecoin, ca fiind mai accesibile pentru utilizatorii care doresc sa participe si ca mineri.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.