Omega 9 – acizi grasi nesaturati care previn infarctul

Pentru ca organismul sa functioneze corect, avem nevoie nu numai de proteine si carbohidrati, ci si de grasimi.  O persoana primeste energie de la ea. Unele vitamine fara grasimi din organism nu pot fi absorbite. De asemenea, hormonii sunt produsi cu ajutorul lor. Dar oamenilor le este tot mai frica sa manance alimente grase, in special de origine animala. Si pe buna dreptate, temerile lor nu sunt in zadar.

Acizii grasi saturati sunt grasimi animale care, daca sunt abuzate, duc la multe probleme de sanatate. Dar si grasimile sunt diferite. De exemplu, Omega-9 sunt acizi grasi nesaturati unici, unii sunt sintetizati de corpul nostru, altii se gasesc in natura.

Beneficiile acizilor grasi nesaturati

Principalii acizi nesaturati sunt Omega-3, Omega-6 si Omega-9. Acestea din urma nu sunt de neinlocuit, deoarece corpul uman insusi le produce din acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Cele mai importante dintre acestea sunt : acidul oleic, care se gaseste in uleiurile de masline, arahide si mustar si alte alimente si acidul erucic, care se gaseste in uleiul de rapita si semintele de mustar.

Acizii grasi de acest tip sunt importanti pentru oameni:

-studii recente au aratat capacitatea lor de a preveni atacurile de cord. Acest lucru se datoreaza faptului ca Omega-9 previne depunerea colesterolului pe peretii vaselor de sange. Mai rar, se formeaza cheaguri de sange si blocaje vasculare. Alimentele bogate in Omega-9 sunt prevenirea bolilor de inima – reduc mortalitatea din aceste afectiuni;

-previn  dezvoltarea diabetului. Unele persoane au rezistenta la insulina, ceea ce duce la cresterea glicemiei si a diabetului. Acizii de acest tip inhiba astfel de procese;

-au proprietati antiinflamatorii. In timpul tratamentului racelilor, este necesar sa consumati alimente care contin Omega-9. Acestea vor ajuta la intarirea corpului si la infrangerea rapida a bolii;

-in cadrul experimentelor stiintifice s-a constatat ca acidul gras oleic inhiba activitatea genei responsabile de dezvoltarea tumorilor canceroase. Acest lucru este deosebit de important pentru sanatatea femeilor;

-normalizeaza procesele metabolice din organism.

Consumul moderat de alimente saturate cu Omega-9 este o functie normala a tuturor organelor. Daca nu sunt controlati, acizii grasi se pot acumula in organism si pot provoca multe boli.

Uleiul de masline este considerat liderul incontestabil in continutul de acizi grasi omega-9. Contine 80 mg de acizi la 100 g de produs.  Proprietatile medicinale au fost atribuite uleiului de masline din cele mai vechi timpuri. Acest produs unic are un efect foarte bun asupra vaselor de sange si poate chiar sa incetineasca imbatranirea. Proprietatile sale gastronomice nu sunt mai putin valoroase. Uleiul are un gust original, pentru care gurmanzii il prefera  in favoarea celorlalte tipuri de uleiuri. Se adauga la diverse salate si feluri de mancare reci. Dar nu puteti praji in  el, deoarece temperatura ridicata distruge toate substantele benefice ale uleiului.

Citeste si articolul :   Semne ale deficitului de magneziu

Uleiul de masline este, de asemenea, utilizat in cosmetologie pentru intarirea parului si in diferite masti de fata: acidul oleic, componenta principala a uleiului, face pielea elastica, ajutand la mentinerea tineretii mai mult timp.

Acestea contin o cantitate semnificativa de acizi grasi nesaturati si  in alte uleiuri: rapita, arahide si mustar, seminte de bumbac si floarea-soarelui. Uleiul de rapita este folosit pentru gatit, dar are o valoare industriala mai mare. Se foloseste la fabricarea margarinei, la fabricarea sapunului, in industria pielariei si a textilelor si chiar in metalurgie.

Untura de porc este, de asemenea, un produs cu un continut ridicat de acizi grasi nesaturati. Avand Omega-9 in compozitia sa, promoveaza cea mai rapida recuperare de la raceli si intareste sistemul imunitar.

Dar acesta este un produs bogat in calorii si nu ar trebui sa abuzati  el, altfel se vor adauga kilograme in plus la greutatea dumneavoastra. Mananca untura cu moderatie in timpul sezonului ploios si iarna – se incalzeste si adauga energie.

Citeste si articolul :   Dr. Adina Cojocaru, revoltata: "Starea se deterioreaza brusc, au nevoie de oxigen si apoi ajung la ATI. Cum facem cu ei domnule doctor Bittman? Doamna doctor Corina Chiriac? "

Nucile, arahidele si alunele sunt surse bogate de Omega-9. Este suficient sa mananci cateva bucati pe zi pentru a umple corpul cu aceasta grasime si alte microelemente utile. Cu o lipsa de nuci, acestea pot fi inlocuite cu seminte de dovleac sau de floarea-soarelui.

Avocado – De asemenea, incarcat cu grasimi Omega-9. Acest fruct exotic este foarte util pentru corpul nostru. Contine mult fier, potasiu si fosfor, previne dezvoltarea aterosclerozei si intareste sistemul imunitar. Cu toate acestea, un astfel de produs nu este disponibil pentru toata lumea.

Semintele de in si pestele de mare, cum ar fi pastravul, sunt bogate in acizi grasi omega-9.

Publicitate

Publicitate

Autor