Noi acuzatii la adresa lui Vlad Voiculescu. Bolavii de cancer, fara medicamente

Medicii de la Institutul Oncologic din Capitala sunt disperati ca nu mai au medicamente ca sa poata salva in continuare vietile celor care isi pun ultimele sperante in ei. Situatia este disperata pentru ca aceste medicamente lipsesc de mai mult timp.

Cezar Irimia, reprezentantul Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, acuza ca fostul ministru al sanatatii, Vlad Voiculescu, stia de o luna si jumatate de aceasta situatie, dar nu a facut nimic. Noul ministru al sanatatii, Ioana Mihaila, a declarat joi ca abia miercuri seara a aflat despre problema si incearca sa o rezolve cat mai rapid.

„Am aflat din media (despre aceasta problema – n.r.) si sunt convins ca doamna ministru va rezolva urgent situatia”, a declarat joi presedintele Klaus Iohannis.

„Aseara am vorbit cu dl. manager de la IOB (Institutul Oncologic Bucuresti – n.r.) si m-a anuntat ca exista o problema cu medicamentele de cancer. Acum, dimineata, am deja o intalnire programata cu doamna director de la Politica medicamentului si sper sa rezolvam cat de curand”, a declarat Ioana Mihaila.

Bogdan Tanase, managerul Institutului Oncologic Bucuresti, a declarat la Digi24 ca este vorba despre un „hiatus” in aprovizionare, in achizitionarea de citostatice, determinata de politica de achizitii care a fost dusa in ultimul an in Institut si care nu a tinut de el sau de echipa pe care o conduce in prezent. „Practic, noi incepem sa remediem aceasta situatie, din pacate, constrangerile date de legea achizitiilor publice exista si trebuie sa le luam in seama. Ce pot sa va asigur este ca astazi si maine se desfasoara negocierile pentru achizitiile acestor citostatice si saptamana viitoare, aceasta criza, in ghilimele, va fi rezolvata”, a spus Bogdan Tanase.

S-au facut cel putin 10 transferuri din alte farmacii pentru a acoperi aceste medicamente care lipsesc si s-au facut si achizitii directe, a precizat Bogdan Tanase, intrebat ce au facut bolnavii in aceste conditii. Acesta a mai spus ca noul ministru l-a asigurat ca vor fi gasite surse pentru alte transferuri care sa asigure medicamentele necesare pentru pacientii bolnavi de cancer.

Citeste si articolul :   Cod galben de ninsori, viscol si polei. Avertizare ANM

„Este o metoda extraordinara pentru a rezolva o situatie extraordinara”, a subliniat managerul. „Trebuie luat in seama si faptul ca Institutul a preluat pacienti din multe unitati care s-au inchis in aceasta criza COVID”, a adaugat Bogdan Tanase. El a estimat ca saptamana viitoare lucrurile ar putea reintra pe fagasul normal in ceea ce priveste aprovizionarea cu citostatice.

Cezar Irimia, reprezentant al bolnavilor de cancer: Domnului Voiculescu chiar nu i-a pasat de noi, pacientii

„Sunt mai mult de zece zile (de cand citostaticele lipsesc – n.r.), sunt 12-13 zile de cand au disparut aceste medicamente si este o problema la administrativ, la cei care fac comenzi. E un viespar in acel Institut, care vad ca nu mai poate fi domolit cumva si avem de suferit noi, pacientii. Chiar daca doctorul Tanase este bine intentionat si nu avem nimic cu dr. Tanase, il apreciem foarte mult, lucrurile stau foarte prost in Institut, pentru ca lipsa medicamentelor poate face diferenta intre viata si moarte.

Citeste si articolul :   Marcel Ciolacu, reactie dura dupa revocarea lui Vlad Voiculescu: "Citu si intreaga Coalitie au protejat acest ministru catastrofa!"

Este condamnabil ca fostul ministru al sanatatii s-a dus imperativ sa ia 5 paturi de la ATI pentru COVID si ne-a lasat fara medicamente, cunoscand situatia de cel putin o luna si jumatate in urma. Deci, pe declaratia dumnealui, care a spus aseara, postat pe Facebook, ca ‘managerul stia de o luna si ceva si ca ne-a promis ca se rezolva situatia’, dl. Voiculescu chiar nu s-a interesat de situatie si chiar nu i-a pasat de noi, pacientii. Si nu sunt singurele probleme cu care ne confruntam”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

„Ma intreb de ce de o luna de zile, de cand se stia de aceste lipsuri, nu s-a facut nimic pentru pacientii cu cancer. A trebui doctorii nostri sa nu mai suporte situatia si sa reactioneze si sa faca ceva pentru noi”, a adaugat Cezar Irimia.

Autor