Sanatatea si postura spatelui

Ce este postura?

Postura este pozitia in care va tineti corpul in picioare, asezat sau culcat. O postura buna implica antrenarea corpului dvs. sa stea in picioare, sa mearga, sa stea si sa se intinda, astfel incat sa puneti cea mai mica tensiune pe muschi si ligamente in timp ce va deplasati sau efectuati activitati de greutate.

O postura buna va ajuta in urmatoarele moduri:

Pastreaza oasele si articulatiile in pozitia corecta (alinierea), astfel incat muschii sa fie utilizati corect.

Publicitate

Ajuta la reducerea uzurii suprafetelor articulare (cum ar fi genunchiul) pentru a preveni aparitia artritei.

Scade tensiunea asupra ligamentelor din coloana vertebrala.

Impiedica fixarea coloanei vertebrale in pozitii anormale.

Previne oboseala deoarece muschii sunt folositi mai eficient, ceea ce permite corpului sa foloseasca mai putina energie.

Previne durerile de spate si durerile musculare.

Pozitia sezut corecta

Stai cu spatele drept si umerii inapoi. Fesele ar trebui sa atinga spatarul scaunului.

Citeste si articolul :   Cele 5 beneficii ale cafelei pentru sanatate

Toate cele 3 curbe spate normale ar trebui sa fie prezente in timp ce stati. Puteti utiliza un prosop mic, rulat sau o rola lombara pentru a va mentine curbele normale in spate.

Asezati-va la capatul scaunului si relaxati-va complet.

Eliberati usor pozitia (aproximativ 10 grade). Aceasta este o postura buna.

Distribuiti-va greutatea corporala uniform pe ambele solduri.

Indoiti genunchii in unghi drept. Pastrati-va genunchii chiar cu sau putin mai sus decat soldurile. (Folositi un scaun pentru picior, daca este necesar.) Nu va incrucisati picioarele.

Tine-ti picioarele plate pe podea.

Incercati sa evitati sa stati in aceeasi pozitie mai mult de 30 de minute.

La locul de munca, reglati inaltimea scaunului si statia de lucru, astfel incat sa puteti sta aproape de locul de munca si sa il inclinati spre dvs. Asezati-va coatele si bratele pe scaun sau birou, tinandu-va umerii relaxati.Cand stati pe un scaun care se rostogoleste si pivoteaza, nu va rasuciti in talie in timp ce stati. In schimb, intoarce-ti tot corpul.

Citeste si articolul :   Oficial OMS, Declaratie despre CORONAVIRUS: "Este o speranta falsa sa spui ca virusul va disparea de la sine"

Cand va ridicati din pozitia sezand, deplasati-va in fata scaunului. Ridica-te indreptand picioarele. Evitati sa va indoiti inainte in talie. Intindeti imediat spatele facand 10 indoiri in spate.

Iata cum puteti gasi o pozitie buna de sezut atunci cand nu utilizati un suport pentru spate sau o rola lombara:

Distribuie-ti greutatea corporala uniform pe ambele solduri.

Indoiti genunchii in unghi drept. Pastrati-va genunchii chiar cu sau putin mai sus decat soldurile. (Folositi un suport pentru picioare sau un scaun, daca este necesar.) Nu va incrucisati picioarele.

Tine-ti picioarele plate pe podea.

Incercati sa evitati sa stati in aceeasi pozitie mai mult de 30 de minute.

La locul de munca, reglati inaltimea scaunului si statia de lucru pentru a va putea aseza aproape de locul de munca si a le inclina in sus. Asezati-va coatele si bratele pe scaun sau birou, tinandu-va umerii relaxati.

Cand stati pe un scaun care se rostogoleste si pivoteaza, nu va rasuciti in talie in timp ce stati. In schimb, intoarce-ti tot corpul.

Citeste si articolul :   Sucul de rosii si portocale ajuta la o mai buna absorbtie a fierului

Cand va ridicati din pozitia sezand, deplasati-va in fata scaunului. Ridica-te indreptand picioarele. Evitati sa va indoiti inainte in talie. Intindeti imediat spatele facand 10 indoiri in spate.

Pozitia de conducere corecta

Utilizati un suport pentru spate (rola lombara) la curba spatelui. Genunchii trebuie sa fie la acelasi nivel sau mai sus decat soldurile.

Mutati scaunul aproape de volan pentru a sustine curba spatelui. Scaunul trebuie sa fie suficient de aproape pentru a permite genunchilor sa se indoaie si picioarele sa ajunga la pedale.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.