Romanii vor trebui sa aleaga intrea pensie si salariu: Bugetarii sa nu taie frunza la caini

„La privat nu poti sa interzici cumularea pensiei cu salariul”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Digi24.

„In momentul cand se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un numar important de oameni in puterea muncii se pot indrepta spre piata privata”, a mai spus ministrul Muncii.

„Aceste cifre care arata ca avem 4 milioane de pensionari in sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fara, plus aproximativ 900.000 de beneficiar de pensie de invaliditate au de urmas. Dintre toti acestia, peste 200.000, dupa momentul pensionarii, opteaza sa lucreze. Cred ca se raporteaza la varianta de varsta de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care il au si nu ca la un moment in care viata activa se incheie si dupa aceea beneficiezi de drepturile in urma unei viata de munca. Provocarea noastra este sa crestem si sa impulsionam viata activa. Cifrele pe fond nu arata bine, avem o crestere a numarului de persoane care intra in pensie, avem o scadere a natalitatii, avem deja niste semnale de crestere a somajului, pentru ca se resimt efectele pandemiei. Ca o prima solutie trebuie sa impulsionam viata activa”, a mai spus Raluca Turcan.

Citeste si articolul :   Vesti triste. Explozie a cazurilor la Suceava, crestere cu 50%

Ministrul a mai spus ca proiectul sau in acest sens ar urma sa fie aprobat in Guvern in urmatoarele doua saptamani.

„In sedinta de guvern va fi adoptata o ordonanta prin care stimulam parintii sa se intoarca la munca pana la implinirea varstei de 6 luni a copilului, primind un stimulent de reinsertie de 1.500 de lei pe toata durata cat ar fi beneficiat de concediu pentru cresterea copilului si urmeaza in perioada urmatoare inca un set de masuri active, prin are persoanele care se afla in somaj sau primesc ajutor social sa primeasca niste stimulente sa intre in viata activa”, a completat Turcan.

Raluca Turcan „pe fond avem o crestere a numarului de pensionari, ceea ce inseamna ca presiune pe bugetul de asigurari sociale este una foarte mare, iar sustenabilitatea sistemului de pensie este subreda”. Ministrul a avertizat ca trebuie crescuta rata de ocupare a fortei de munca pentru ca „la un moment dat iti crapa fraiele economiei si iti scade puterea de cumparare a unei pensii”.

Citeste si articolul :   Se schimba varsta de pensionare. Se va putea iesi la pensie la 70 de ani!

Turcan a citat un studiu facut in urma cu sapte ani de Banca Mondiala „in care se arata ca, daca nu se intampla o reforma majora in sistemul de pensii putem ajunge ca in 25 de ani puterea de cumparare a unei pensii medii in Romania sa fie la echivalentul de 500 de lei”.

„La privat nu poti sa interzici cumularea pensiei cu salariul, insa, pe fond, in momentul cand se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un numar important de oameni in puterea muncii se pot indrepta spre piata privata, oameni pregatiti, care pot reprezenta un input valoros pentru sistemul privat”, a mai spus ea.

Turcan a spus ca ii va convinge pe romani sa aleaga doar salariul sau doar pensie „raspunzand pozitiv unui fenomen”. „Avem peste varsta legala de pensionare 230.000 de oameni care, dupa ce s-au pensionat, aleg sa se reangajeze. Si atunci le spunem sa ramana mai mult in campul muncii si salariile sa devina mai atractive, fie ca vorbim de privat, fie de stat”.

Citeste si articolul :   Ce pensie primesti daca ai cotizat doar 10-15 ani. Anuntul oficial

Ministrul muncii a mai spus ca salarizarea in sistemul public si in privat „nu trebui sa fie puse in antiteza, totul este ca activitatea lor sa fie eficienta in sistemul public, sa nu taie frunza la caini si sa primeasca sporuri de 60%”.

Autor