Tulburarea de identitate disociativa (tulburare de personalitate multipla)

Se considera ca tulburarea de identitate disociativa (cunoscuta anterior ca tulburare de personalitate multipla) este o afectiune psihologica complexa, care este probabil cauzata de multi factori, inclusiv traume severe in timpul copilariei timpurii (de obicei abuz fizic, sexual, sau emotional extrem de repetitiv).

Ce este tulburarea de identitate disociativa?

Tulburarea de identitate disociativa este o forma severa de disociere, un proces mental care produce o lipsa de conexiune in gandurile, amintirile, sentimentele, actiunile sau simtul identitatii unei persoane. Se considera ca tulburarea de identitate disociativa provine dintr-o combinatie de factori care pot include traume suferite de persoana cu tulburare. Se considera ca aspectul disociativ este un mecanism de a face fata – persoana se opreste literalmente sau se disociaza de o situatie sau experienta prea violenta, traumatica sau dureroasa pentru a se asimila cu sinele sau constient.

Cum sa recunoastem tulburarea de identitate disociativa si tulburarile sale mentale asociate

Publicitate

Tulburarea de identitate disociativa se caracterizeaza prin prezenta a doua sau mai multe identitati distincte sau divizate sau stari de personalitate care au continuu putere asupra comportamentului persoanei. Cu tulburarea de identitate disociativa, exista, de asemenea, o incapacitate de a aminti informatii personale cheie, care este prea ampla pentru a fi explicata ca simpla uitare. Cu tulburarea de identitate disociativa, exista, de asemenea, variatii ale memoriei foarte distincte, care pot fluctua.

Citeste si articolul :   Robotii sunt cei mai buni terapeuti psihologici? Introducerea inteligentei artificiale in psihoterapie si rezultatele sale

Desi nu toata lumea experimenteaza aceasta tulburare in acelasi mod, pentru unii „altere” sau identitati diferite au propria varsta, sex sau rasa. Fiecare are propriile posturi, gesturi si un mod distinct de a vorbi. Uneori, alteratorii sunt oameni imaginati; uneori sunt animale. Pe masura ce fiecare personalitate se dezvaluie si controleaza comportamentul si gandurile indivizilor, se numeste „schimbare”. Comutarea poate dura de la cateva secunde pana la minute pana la zile. Unii cauta tratament cu hipnoza in care diferitele „modificari” sau identitati ale persoanei pot fi foarte receptive la solicitarile terapeutului.

Publicitate

Exista mai multe moduri principale in care procesele psihologice ale tulburarii de identitate disociativa schimba modul in care o persoana experimenteaza viata, inclusiv urmatoarele:

Depersonalizare. Acesta este un sentiment de a fi detasat de corpul cuiva si este adesea mentionat ca o experienta „in afara corpului”.

Derealizare. Acesta este sentimentul ca lumea nu este reala sau pare in ceata sau departe.

Amnezie. Acesta este esecul de a aminti informatii personale semnificative care sunt atat de extinse incat nu pot fi acuzate de uitarea obisnuita. Pot exista si microamnezii in care discutia purtata nu este amintita sau continutul unei conversatii semnificative este uitat de la o secunda la alta.

Citeste si articolul :   Cele mai rele semne ale zodiacului. Trebuie sa fii atent cu ei

Confuzie de identitate sau alterare a identitatii. Ambele implica un sentiment de confuzie cu privire la cine este o persoana. Un exemplu de confuzie identitara este atunci cand o persoana are probleme in a defini lucrurile care o intereseaza in viata, sau punctele sale de vedere politice sau religioase sau sociale, sau orientarea sa sexuala sau ambitiile profesionale. In plus fata de aceste modificari aparente, persoana poate experimenta distorsiuni in timp, loc si situatie.

Ce alte boli psihiatrice ar putea aparea cu aceasta tulburare?

Impreuna cu disocierea si personalitatile multiple sau divizate, persoanele cu tulburari disociative pot intampina o serie de alte probleme psihiatrice, inclusiv simptome:

Depresie

Modificari ale dispozitiei

Tendinte sinucigase

Tulburari de somn (insomnie, teroare nocturna si mers pe jos in somn)

Anxietate, atacuri de panica si fobii (flashback-uri, reactii la stimuli sau „declansatori”)

Abuzul de alcool si droguri

Obligatii si ritualuri

Simptome psihotice (inclusiv halucinatii auditive si vizuale)

Tulburari de alimentatie

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.