Moduri de a usura depresia sezoniera

Daca zilele mai scurte si schimbarile de vreme va distrug energia si va fac sa va simtiti , aveti simptome clasice ale unei tulburari de dispozitie sezoniere. Tulburarea afectiva sezoniera este o forma de depresie sezoniera declansata de schimbarea anotimpurilor care are loc in primul rand iarna.

De ce unii oameni au aceasta tulburare sezoniera? Expertii nu sunt siguri, dar unii cred ca schimbarile sezoniere perturba ritmul circadian: ceasul de 24 de ore care regleaza modul in care functionam in timpul orelor de somn si de veghe, determinandu-ne sa ne simtim energizati si atenti uneori si somnolenti alteori.

Vorbeste cu medicul tau

Deoarece este o forma de depresie, cel mai bine este diagnosticata vorbind cu un profesionist din domeniul sanatatii mintale. Exista o serie de intrebari care pot ajuta in a  determina daca cineva este deprimat, medicul tau va fi capabil sa stabileasca daca aveti depresie sezoniera, spre deosebire de o alta forma de depresie.

Adauga aromaterapie

Aromaterapia ii poate ajuta si pe cei cu tulburari sezoniere. Uleiurile esentiale pot influenta zona creierului care este responsabila pentru controlul dispozitiilor si a ceasului intern al corpului care influenteaza somnul si apetitul.

Publicitate

Puteți adauga cateva picaturi de uleiuri esentiale la baie noaptea pentru a va ajuta sa va relaxati. S-a descoperit ca uleiurile esenitale din plop in special ajuta la tulburarile depressive.

Fa exercitii fizice

La fel ca si in cazul altor forme de depresie, exercitiile fizice pot ajuta la ameliorarea tulburarilor afective sezoniere.

Exercitiul in aer liber ar fi cel mai util. Dar daca nu puteti face miscare in aer liber, deoarece este frig sau zapada, alegeti o banda de alergat, o bicicleta staționara sau un aparat eliptic aproape de o fereastra de la sala de sport.

Exercitiile fizice pot ajuta, de asemenea, la compensarea cresterii in greutate, care este comuna cu tulburarea afectiva sezoniera.

Lasa lumina soarelui sa intre

Citeste si articolul :   Emotiile iti joaca feste? Invata cum sa-ti controlezi viata

Daca aveti depresie sezoniera sau tulburare afectiva sezoniera in timpul iernii, veti dori sa iesiti cat puteti in timpul zilei si sa profitati de lumina soarelui.

Daca locuiti acolo unde este frig, asigurati-va ca sunteti bine imbracati, dar faceti o plimbare in jurul blocului la pranz sau imediat dupa aceea – atunci soarele este cel mai stralucitor.

De asemenea, atunci cand sunteti in interior, pastrati jaluzelele deschise pentru a lasa cat mai multa lumina naturala sa intre. Vrei sa fii in medii luminoase ori de cate ori este posibil.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.