In primul rand, sa vorbim despre sfecla cruda, la urma urmei, in aceasta forma este cea mai utila pentru sanatate.
Sfecla cruda cu un continut scazut de calorii , are o cantitate mare de fibre, fibre dietetice si substante de balast. Si aceasta este o excelenta prevenire a constipatiei.
Sfecla are un efect pozitiv asupra metabolismului grasimilor datorita substantelor care reduc infiltrarea ficatului gras, ajutandu-ne astfel sa slabim. Dar acesta este mai mult un produs suplimentar in sistemul de slabire decat cel principal.
Sfecla este bogata in fier si magneziu. In zilele noastre, nu toata lumea mananca suficienta carne pentru a obtine fierul de care are nevoie corpul. Iar veganii nu mananca deloc carne. Prin urmare, cu ajutorul sfeclei, puteti adauga fier in corpul dumneavoastra. Magneziul este un element esential pentru sistemul nervos, prevenirea aterosclerozei si a hipertensiunii.
Publicitate
Sfecla contine mult acid folic, care este esential pentru functionarea normala a sistemului nostru circulator. In plus, acidul folic este esential pentru femeile insarcinate .
Sfecla cruda contine o cantitate mare de betaina – una dintre cele mai puternice substante in lupta impotriva celulelor canceroase.
Sfecla, cu un continut scazut de calorii, ofera un volum mare in stomac, provocand o senzatie de plenitudine, reducand astfel pofta de mancare, nu mai vrem sa mancam.
Contine precursori antioxidanti care ajuta la dilatarea vaselor de sange si la normalizarea tensiunii arteriale.
Pentru sportivi, sucul de sfecla dupa exercitii este foarte benefic pentru construirea unei mase musculare bune.
Cum se gateste ?
Sfecla tratata termic devine din ce in ce mai putin utila. Unele substante utile sub influenta temperaturii ridicate sunt distruse, dar nu toate. Si fibra ramane.
Cele mai bune modalitati de a gati sfecla sunt fierberea, coacerea si aburirea. Cel mai mic dintre toti nutrientii ramane in timpul gatitului traditional intr-o cratita.
Puteti face suc de sfecla . Dar este mai bine sa-l diluati cu alte alimente , de exemplu morcov, si sa nu-l beti pe stomacul gol – sfecla irita puternic stomacul.
Chiar mai mult decat in radacina in sine, substantele nutritive sunt continute in varfuri . Poate fi adaugata la salate.
Cine nu ar trebui sa manance sfecla
In plus, sfecla nu trebuie folosita pentru guta si urolitiaza. Leguma radacina contine o concentratie ridicata de acizi uric si oxalici, prin urmare, cu aceste diagnostice, va agrava doar starea de sanatate.
Daca o persoana are diaree, atunci sfecla va slabi scaunele.
Publicitate