Ce se intampla daca bei prea mult ceai verde?

Ceaiul verde este o bautura sanatoasa, bogata in antioxidanti si substante nutritive, dar consumul prea mult  va poate afecta negativ sanatatea. Iata substantele chimice din ceaiul verde care pot fi daunatoare .

Efectele secundare ale substantelor chimice din ceaiul verde

Compusii ceaiului verde responsabili de cele mai negative efecte asupra sanatatii sunt cofeina, fluorul si flavonoidele. Combinatia dintre acestea si alte substante chimice poate provoca leziuni hepatice la unele persoane sau daca beau  mult ceai. Taninurile din ceaiul verde reduc absorbtia folatului, o vitamina B care este deosebit de importanta in timpul dezvoltarii fetale. In plus, ceaiul verde interactioneaza cu mai multe medicamente, deci este important sa stiti daca il puteti bea daca luati medicamente eliberate fara prescriptie medicala . Se recomanda prudenta daca luati alti stimulanti sau anticoagulante.

Cofeina din ceaiul verde

Cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de ceai verde variaza in functie de marca si metoda de preparare, dar este de aproximativ 35 mg pe ceasca. Cofeina este un stimulent, deci creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala, actioneaza ca un diuretic si creste vigilenta. Prea multa cofeina, fie din ceai, cafea sau dintr-o alta sursa, poate duce la palpitatii cardiace, insomnie . Majoritatea oamenilor pot tolera 200-300 mg de cofeina.

Fluor in ceaiul verde

Ceaiul este bogat in mod natural in fluor . Consumul excesiv de ceai verde poate duce la niveluri nesanatoase de fluor in dieta. Efectul este deosebit de pronuntat daca ceaiul este preparat in apa potabila care contine fluor. Prea mult fluor poate duce la intarzieri in dezvoltare, boli osoase, fluoroza dentara si alte efecte negative.

Publicitate

Flavonoizi in ceaiul verde

Flavonoidele sunt antioxidanti puternici care ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi.

Consumul excesiv de ceai verde limiteaza capacitatea organismului de a absorbi fierul esential. Acest lucru poate duce la anemie sau probleme de coagulare a sangelui.

Cand consumul de ceai verde este prea mult?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de biochimia dvs. personala. Majoritatea expertilor recomanda sa nu beti mai mult de cinci cani de ceai verde pe zi. Femeilor insarcinate si care alapteaza li se recomanda sa limiteze aportul de ceai verde la doua cani pe zi.

Citeste si articolul :   5 bauturi care ajuta in prevenirea colesterolului marit

Pentru majoritatea oamenilor, beneficiile ceaiului verde depasesc riscurile, dar daca beti prea mult ceai verde, sunteti sensibil la cofeina, sunteti anemic sau luati anumite medicamente, puteti avea efecte negative grave asupra sanatatii.

Publicitate

Autor