Cum ne influenteaza sanatatea colorantii alimentari

Colorantul este o substanta naturala sau obtinuta prin sinteza chimica, care intr-o cantitate foarte mica este capabila sa imprime culoarea sa altor compusi cu care intra in contact:piele, materiale textile.

Tartrazina (E 102)

-poate produce reactii alergice si atacuri astmatice, fiind implicata si in inducerea sindromului de hiperactivitate la copii. Tartrazina influenteaza aparitia cataractei si afecteaza acuitatea vizuala. De asemenea, poate actiona la nivelul creierului, modificand perceptia si comportamentul si producand stari de confuzie. Tartrazina mareste si incidenta tumorilor tiroidiene, a cancerului de colon si provoaca alergii si eczeme la nivelul pielii.Acest aditiv da culoarea de galben sau portocaliu a alimentelor.Se poate gasi in:inghetata, acadele ,bomboane,jeleuri, biscuiti, bauturi racoritoare, chipsuri, condimente.

Galbenul de quinolina (E 104)

– unele studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca doar o mica parte din aditiv este absorbita in organism. Cea mai mare parte din aditivul absorbit s-a gasit in plasma sanguina.

Aditivul nu se regaseste in eritrocite si este excretat in urina in maxim 48 ore. Nu s-au observat efecte asupra tiroidei si nici efecte cancerigene.Acest aditiv se gaseste in peste afumat, inghetata.

Amarantul (E 123)

– la persoanele sensibile la amarant s-au constatat urticarii, astm, rinite si alte alergii. La soareci si sobolani sunt posibile si actiuni cancerigene ale colorantului. Amarantul poate afecta ficatul, avand in vedere ca aici se metabolizeaza. Acest aditiv se gaseste in vinul rosu, icre de peste, lichioruri.

Ponceau 4R – Cochineal Red (E 124)

– persoanele ce sufera de alergii, rinite, urticarii pot avea simptome intensificate, care se inrautatesc dupa consumul alimentelor ce contin acest colorant.

Publicitate

Rosu Ponceau 4R

-poate declansa sindromul ADHD la copii, fiind considerat si potential cancerigen.Acest aditiv se gaseste in supe instant.

Eritrozina (E 127)

– studiile facute pe om, prin administrare orala de eritrozina timp de 14 zile, in doze de 60 sau 200 mg/zi, au scos in evidenta cresterea iodului total plasmatic, a iodului legat de proteina plasmatica, precum si la cresterea excretiei urinare a iodului din erotrozina. De asemenea, se mai atribuie eritrozinei  si efectul de favorizare a accidentelor vasculare tranzitorii, precum si producerea de spasme musculare, fara insa a exista date evidente.Aditivul acesta il putem intalnii doar in cocktail-uri.

Citeste si articolul :   5 beneficii pentru sanatate ale perelor despre care nu stiai

Rosu Allura AC (E 129)

– nu este recomandat sa fie ingerat de persoanele care sufera de astm, rinite, urticarie.Se poate gasi in bauturi racoritoare, pateuri ,sosuri, iaurturi de fructe.

Galben stralucitor FCF (E 110)

– persoanele ce sufera de astm, rinite, urticarii trebuie sa evite consumul alimentelor ce contin acest colorant. Colorantul ar putea produce la om si iritatii ale tractului intestinal si ar interveni chiar in aparitia cancerului de colon.Il putem intalnii in :bauturi racoritoare de portocale, gem de caise, martipan ,marmelada.

Negru briliant BN (E 151)

– trebuie evitat de catre cei care sufera de astm, rinite, urticarii si alte alergii. Se considera ca ar induce si ADHD. Acest aditiv este intalnit in: supe, caviar, bomboane.

Verde briliant (E 142)

– este iritant pentru piele si ochi si poate produce alergii, astm si ADHD.Se gaseste in mazarea la conserva, creme pentru prajituri.

Brun FK (E 154) si Brun HT (E 155)

– au aceleasi efecte ca si Negru briliant BN si, din aceasta cauza, unii specialisti considera ca acesti coloranti nu trebuie sa fie folositi in industria alimentara.Acest aditiv se gaseste in dulciuri.

Autor