La ce ajuta biotina (vitamina H)

Conform rapoartelor recente, biotina joaca un rol important in metabolismul glucidic prin interactiunea cu insulina hormonului pancreatic. In plus, biotina este implicata in producerea asa-numitei glucokinaze, o substanta care „declanseaza” metabolismul glucozei.

Glucokinaza este produsa in ficat, unde este stocata biotina . Acest lucru este deosebit de important pentru diabetici, care au un nivel scazut de glucokinaza in ficat. Datorita suplimentarii cu biotina (5 pana la 15 miligrame pe zi), medicii sunt capabili sa imbunatateasca semnificativ metabolismul glucozei la pacientii diabetici.

Vitamina H joaca, de asemenea , un rol semnificativ in sinteza glicogenului – glucide acumulate in ficat si muschi, precum si in asimilarea acestor rezerve si in asa-numita gluconeogeneza, timp in care 16 din 22 de aminoacizi sunt transformati in glucoza . Acest proces este esential pentru mentinerea nivelului stabil de zahar din sange. Astfel, vitamina H  stabilizeaza zaharul din sange.

De asemenea, ajuta la asimilarea proteinelor, iar metabolismul este un aliat important al altor vitamine din grupul B, cum ar fi acidul pantotenic si folic si vitamina B12. In plus, este implicat in descompunerea acizilor grasi si in arderea grasimilor.

Publicitate

Deoarece biotina contine sulf, poate fi numita o vitamina de frumusete pentru piele, par si unghii. Cu alte cuvinte: cine vrea sa fie frumos si sa faca o impresie buna asupra oamenilor nu ar trebui sa ignore biotina . Faptul este ca pielea, parul si unghiile au nevoie de sulf, iar cineva trebuie sa-l livreze acolo. Biotina s-a impus ca un vehicul ideal care isi livreaza intotdeauna incarcatura de sulf exact la scopul propus.

Citeste si articolul :   Beneficiile proteinelor

Deoarece vitamina H controleaza metabolismul grasimilor si se gaseste predominant in celulele pielii si parului, aceasta afecteaza in mod natural continutul de grasime al pielii.

Deoarece vitamina H optimizeaza utilizarea acizilor grasi in organism si face scalpul mai putin gras, poate imbunatati structura generala si aspectul parului. Desi afirmatiile privind stimularea cresterii parului nu sunt sustinute de nici o cercetare publicata, suplimentarea cu biotina de 5 pana la 15 mg pe zi opreste cu siguranta caderea parului legata de deficienta de biotina la barbatii cu chelie .

Consecintele deficitului de vitamina H

La fel ca vitamina K, biotina produce microflorei intestinale beneficii, dar problema cantitatii de vitamina pe care o obtinem din aceasta sursa ramane controversata: unii cercetatori considera ca in acest fel puteti obtine suficienta vitamina pentru a satisface nevoile organismului fara hrana suplimentara sau aditivi suplimentari in conditii normale.

De asemenea, daca urmeaza un tratament antibiotic de lunga durata – acest lucru se aplica atat copiilor, cat si adultilor – sinteza biotinei poate fi redusa drastic din cauza mortii bacteriilor intestinale benefice, ceea ce face necesar un aport suplimentar. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care consuma in mod regulat alcool sau trebuie sa ia anticonvulsivante.

Citeste si articolul :   5 alimente care iti cresc imunitatea in timpul pandemiei

Albusul de ou crud contine o substanta numita avidina, o anti-vitamina  . Aceasta substanta leaga biotina si previne absorbtia sa in sange. Cand este incalzit, apare denaturarea (defalcarea structurala ireversibila) a avidinei in albusul de ou si, prin urmare, ouale fierte nu interfereaza cu absorbtia biotinei .

Vitamina H este esentiala pentru mentinerea nivelului stabil de zahar din sange.

Un continut prea scazut de zahar (medicii o numesc hipoglicemie) a devenit o noua boala de masa care este prezenta in mod constant sau periodic in fiecare  dintre noi.

Creierul si celulele noastre nervoase se hranesc doar cu glucoza. Prin urmare, continutul de zahar din sange trebuie sa ramana in mod constant la un anumit nivel – 80-100 miligrame de glucoza la 100 mililitri de sange. La 60 de miligrame, devenim nervosi, iritabili, obositi. La 40 de miligrame, suntem chinuiti dimineata de intrebarea cum sa supravietuim in aceasta zi. La 30 de miligrame, nu putem face fata sarcinilor de zi cu zi.

Citeste si articolul :   Rodia stimuleaza sanatatea inimii

Datorita faptului ca femeile pot acumula in organism doar 300 de grame de glucoza (barbati – 400 g), rezervele lor se epuizeaza mai repede. Glicemia scade intr-un ritm mai rapid, iar femeile devin nervoase sau deprimate mai repede si au mai multa insomnie decat barbatii .

Deoarece biotina controleaza metabolismul grasimilor si se gaseste predominant in celulele pielii si parului, aceasta afecteaza in mod natural continutul de grasime al pielii. Acolo unde nu exista suficienta vitamina, apare seboreea – o incalcare a functiei glandelor sebacee. Consecintele sale sunt, in special, caderea parului si matreata. Si datorita faptului ca acest lucru provoaca si un deficit de sulf, pielea devine palida, iar parul plictisitor. Unghiile devin, de asemenea, mai fragile.

Magneziul este necesar pentru a transforma biotina in forma sa activa si, daca aveti un deficit de magneziu, este posibil sa aveti si un deficit de biotina .

Publicitate

Autor