Calendar Ortodox 28 martie 2021. Este praznuit Sfantul Cuvios Ilarion cel Nou, videcatorul de boli

Calendar Ortodox 28 martie 2021. In duminica a doua din post, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Cuviosul Ilarion cel Nou. Acesta a fost staretul manastirii Pelechit din Helespont, in Asia. Fiind plin fiind de Duhul Sfant, el a stralucit ca un soare printre oameni, vindecandu-i de boli si curatindu-i de duhurile cele necurate.

Acest barbat dumnezeiesc a luat mai apoi mucenicia in timpul lui Leon Armeanul (813-820) care pornise din nou prigonirile contra aparatorilor sfintelor icoane. Impreuna cu alti patruzeci de monahi Cuviosul Ilarion a fost alungat in surghiun la Efes, si acolo a pierit in temnita.

Despre sfant scrie Cuviosul Iosif, scriitorul de cantari, in a opta pesna a canonului, ca pentru cinstirea icoanei Mantuitorului a rabdat prigoniri de la muncitori si il numeste mucenic. Pentru ca a vietuit, precum se povesteste intr-o cuvantare, pe vremea imparatiei lui Leon Armeanul (813-820), care a calcat sfintele icoane.

Troparul Sfantului Ilarion cel Nou

“Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ilarion, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.”

Ce nu se face duminica.

Citeste si articolul :   Trucul genial de a reda stralucirea frunzelor plantelor tale

„Sase zile sa lucrati, iar ziua a saptea este ziua odihnei, adunare sfanta a Domnului: nici o munca sa nu faceti; aceasta este odihna Domnului in toate locuintele voastre.” (Levitic 23, 3).

duminica este ziua in care omul se odihneste, se gandeste la Dumnezeu si la viitorul lui. Aceasta zi ne aduce aminte ca avem un scop pentru care traim aici pe pamant.

Duminica este in traditie ziua in care nu se spala sau fac treburi casnice.

In aceasta duminica este post cu dezlegare la vin si ulei.

Autor