Cinci beneficii pentru sanatate ale fibrelor si cum sa le adaugati in dieta dumneavoastra

Pentru multi oameni, dieta consta in alimente procesate, cu continut scazut de fibre. Intre timp, lipsa acestei componente a alimentelor va poate afecta negativ sanatatea. Dar utilizarea sa regulata, dimpotriva, va aduce multe beneficii organismului. Iata cateva dintre ele.

Fibrele sunt importante pentru sanatatea intestinelor

Fibrele ajuta la mentinerea microflorei intestinale, deoarece este un aliment excelent pentru bacteriile benefice. Pastrarea in viata a bacteriilor intestinale bune este foarte importanta, deoarece sanatatea corpului nostru depinde in mare masura de ele. Microbiomul regleaza procesele metabolice , intareste sistemul imunitar, controleaza nivelurile de energie si multe altele. Uneori, prea multa fibra poate provoca balonare si gaze. Pentru a evita aceste simptome neplacute, este necesar sa adaugati fibre in dieta treptat, in cantitati mici.

Ajuta la slabit

Atat fibrele insolubile, cat si cele solubile va pot ajuta sa va simtiti plin, sa va reduceti apetitul si, prin urmare, sa va reduceti aportul de calorii. Acest lucru este confirmat de un studiu din 2017 . A aratat ca inulina, o fibra solubila naturala (gasita in alimente precum bananele, usturoiul si ceapa), a redus semnificativ apetitul. In timpul studiului, participantilor li s-a administrat fie un placebo, fie apa amestecata cu 16 grame de inulina, pe care au baut-o dimineata. Dupa ce subiectii au baut amestecul timp de sapte zile, cercetatorii au evaluat pofta de mancare. Grupul cu fibre de inulina a scazut apetitul si aportul de calorii cu 21% comparativ cu grupul placebo.

Regleaza glicemia

Multe alimente bogate in fibre pot ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange datorita indicelui lor glicemic mai scazut. Monitorizarea nivelului de zahar este deosebit de importanta pentru diabetici si pentru cei care risca sa dezvolte aceasta boala periculoasa. Potrivit unui studiu  , oamenii de stiinta au descoperit ca fibrele sunt intr-adevar eficiente in reglarea nivelului de zahar din sange. Participantii la studiu au primit 10 sau 20 de grame de fibre solubile suplimentare in fiecare zi timp de o luna. Dupa o luna, nivelul glicemiei si al trigliceridelor  s-a imbunatatit semnificativ .

Imbunatateste sanatatea inimii

Fibrele joaca, de asemenea, un rol in gestionarea colesterolului. Consumul de 5-10 grame suplimentare de fibre solubile pe zi poate reduce nivelurile de colesterol lipoproteic cu densitate redusa („rau”), ale carui niveluri ridicate sunt strans asociate cu bolile cardiace si vasculare. Persoanele care are  o dieta bogata in fibre au un risc semnificativ mai scazut de a dezvolta hipertensiune, boli de inima si accident vascular cerebral.

Va poate reduce riscul de anumite tipuri de cancer

Moderarea aportului de fibre nu numai ca promoveaza sanatatea generala a intestinului, dar poate reduce si riscul de cancer de colon si alte tipuri de cancer gastro-intestinal. Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition , oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care consuma cantitati mari de fibre din cereale si fructe prezinta un risc mai scazut de cancer de colon.

Cum sa cresti cantitatea de fibre din dieta ta

Inlocuiti orezul alb, painea si pastele cu alternativele lor pentru cereale integrale.

Citeste si articolul :   De ce nu ar trebui sa mananci mandarine pe stomacul gol

Adaugati seminte de in sau seminte de chia la mese.

Schimbati-va micul dejun. De exemplu, in loc  de clatite, mancati iaurt cu fructe si fructe de padure sau paine prajita cu cereale integrale cu legume, ierburi si un ou (sau peste usor sarat).

Publicitate

Publicitate

Autor