Bulgaria a anuntat ca opreste vaccinarea cu AstraZeneca

Bulgaria opreste vaccinarea cu serul AstraZeneca. Potrivit noilor informatii, premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat vineri suspendarea vaccinarii populatiei impotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca. Aceasta dezie vine dupa ce Danemarca, Islanda si Norvegia au suspendat imunizarile cu acest ser pe fondul unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sange relateaza, Agerpres.

„Am dispus oprirea vaccinarilor cu AstraZeneca pana cand Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) elimina orice dubiu privind inocuitatea sa”, a declarat Borisov.

Conform comunicatului transmis de premierul bulgar, EMA nu a formulat „un diagnostic clar”.

EMA a transmis joi ca tarile europene pot folosi in continuare vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca si de Universitatea Oxford.

Publicitate

Pozitia comisiei de securitate „este ca avantajele vaccinului continua sa depaseasca riscurile sale si ca vaccinul poate fi administrat in continuare cat timp ancheta asupra cazurilor de tromboza este in desfasurare”, a mentionat EMA intr-un comunicat.

Publicitate

„Nu exista in prezent niciun indiciu conform caruia vaccinarea a produs aceste conditii, care nu sunt incluse printre efectele secundare ale acestui vaccin”, a adaugat EMA.

Citeste si articolul :   Alerta in Romania. Situatie fara precedent. Anuntul oficial al autoritatilor

Danemarca, Norvegia si Islanda au suspendat temporar joi folosirea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZenenca, din cauza ingrijorarilor in legatura cu unii pacienti care au facut cheaguri de sange dupa ce au fost vaccinati.

Austria, Italia sau Romania, au suspendat utilizarea lotului respectiv, in timp ce Thailanda a amanat brusc lansarea campaniei sale de vaccinare.

Decizia guvernului de la Sofia vine in contextul in care Bulgaria este printre tarile din UE cu cel mai mic procent de populatie vaccinat, adica 3,9%, reprezentand numai 270.000 de persoane, conform datelor AFP.

Vaccinul AstraZeneca a fost administrat pana acum fara restrictii. „Nu a fost semnalat niciun efect indezirabil in afara celor descrise de fabricant in prospect”, au transmis autoritatile sanitare din Bulgaria.

Campania continua pentru moment cu celelalte doua vaccinuri disponibile, Pfizer-BioNTech si Moderna.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.