Alexandru Rafila, adevarul despre vaccinul AstraZeneca

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMA, a vorbit despre vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.

“Vaccinul de la Astra Zeneca a fost utilizat la peste 17 milioane de persoane, la nivel global, fara sa fie probleme deosebite. Au aparut intr-adevar cateva situatii in Italia, Norvegia, Danemarca, in care au aparut tromboze la anumiti pacienti. Problema este ca trebuie stabilit daca aceste lucruri au aparut dupa vaccinare sau de la vaccinare. Sunt doua lucruri total diferite, adica este pur si simplu un eveniment care s-ar fi intamplat oricum la un anumit procent si se pare ca, din informatiile pe care le am eu de la Agentia Europeana a Medicamentului, proportia de persoane care a suferit astfel de probleme de sanatate nu este mai mare in niciun fel fata de populatia care nu a fost vaccinata”, a declarat profesorul.

Lucrurile trebuie investigate

“Aceasta este procedura normala, totdeauna cand apare o suspiciune, lotul, cel putin de vaccin care este implicat, este oprit de la utilizare. Si ulterior, dupa ce se lamuresc lucrurile, vaccinarea poate continua. Opinia mea este ca este un vaccin bun si sigur, dar exista totdeauna – nu putem sa luam lucrurile ca atare decat in momentul in care o autoritate competenta verifica aceste lucruri si isi spune opinia. Eu, uitandu-ma pe cifre, vad ca este un vaccin care este sigur, dar situatii punctuale care pot aparea in diverse tari trebuie luate in considerare si trebuie verificate. Toate loturile de vaccin se verifica”, a mai spus deputatul PSD.

“Nu, nu trebuie sistata. Eu nu consider ca imunizarea trebuie sistata, dar trebuie sistata imunizarea cu loturile suspecte, ceea ce este cu totul altceva”, a mentionat Rafila.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.