Cand si cum se recolteaza corect menta

Ar trebui sa incepeti sa recoltati menta pentru uscare la mijlocul verii. Pentru a face acest lucru, trebuie sa alegeti o zi potrivita, fara sa fie umezeala . Momentul zilei afecteaza si calitatea plantei . In caldura extrema, se creeaza un efect de sera. Colectarea trebuie efectuata dimineata devreme sau seara tarziu, cand nu exista caldura arzatoare.

Dupa un sezon de caldura prelungita, planta are nevoie de umiditate. Ar trebui spalat cu apa si apoi lasat sa se usuce. Abia atunci puteti incepe curatarea. Pentru a obtine o a doua recolta de inalta calitate, este necesar sa lasati lastari scurti care sa iasa deasupra solului atunci cand taiati. Pot fi recoltate din nou la inceputul toamnei.

Menta nu trebuie uscata in cuptor. Asa ca va pierde substantele nutritive si isi va pierde aroma rafinata.

Frunzele de menta se usuca cateva zile. Sunt invelite in panza sau hartie si apoi plasate intr-un loc intunecat. Frunzisul este intors in mod regulat. Acest lucru ajuta la prevenirea acumularii de umiditate, care poate deteriora planta. In timpul procesului de uscare, este necesar sa-l izolam de orice sursa de caldura.

Cand se recolteaza menta: inainte sau dupa inflorire?

Colectarea frunzelor de menta trebuie efectuata dupa ce s-au format legaturile florale pe ele, dar inca nu au inceput sa infloreasca. Substantele utile in aceasta perioada ating concentratia maxima. Tulpinile pot fi taiate in momentul infloririi active. Cand se culege menta,  determina culoarea si aroma acesteia dupa uscare. Daca acest lucru se face inainte de inflorire, in planta vor fi insuficiente uleiuri esentiale. Cand este uscata, se va estompa si isi va pierde mirosul. La fel se va intampla si cu menta aspra. Pentru ca planta  sa ramana in forma sa originala in timpul depozitarii, este necesar:

Citeste si articolul :   Nu ai nevoie de o gradina pentru a creste cartofi, ci doar de o galeata

Pastrati-o  intr-o punga de panza sau o cutie de carton – nu impiedica circulatia aerului;

Frunzele pot fi scoase de pe  tulpini si asezate intr-un borcan de sticla;

Alegeti un loc racoros si uscat pentru depozitare.

Menta uscata poate fi pastrata pana la 2 ani. In aceasta perioada, pastreaza o aroma placuta, gust si beneficii.

Este mai bine sa culege menta in momentul infloririi. Florile sale contin o cantitate mare de uleiuri esentiale cu proprietati curative si miros placut.

Autor