Fuzarioza, una dintre cele mai intalnite boli la rosii. Cauze si metode de combatere

Ciupercile patogene microscopice cauzeaza boala. Petele inchise la culoare se manifesta treptat, incepand din aprilie-mai cu perioada de varf la jumatatea verii.

Mai intai se formeaza pete galbene, brune sau maro pe partea superioara a frunzelor. Petele sunt vizibile si pe partea inferioara a frunzelor. La umiditate ridicata, acestea sunt acoperite cu spori. Daca infectia este masiva, frunzele se usuca si cad.

Din frunze, boala trece in partile ramase -tulpini, fructe, lastari. Aceste pete reduc productivitatea. Fructele nu mai cresc, sunt deformate si se pot crapa. Mugurii noi nu se pot dezvolta sau se usuca si cad.

Aceasta boala este promovata de umiditatea ridicata (mai mult de 80-85%) si temperatura aerului peste 20 ° C, atat la lumina, cat si la intuneric. Sub 20 si peste 34 de grade Celsius fuzarioza nu se manifesta.

Publicitate

Publicitate

In astfel de conditii, sporii incep sa creasca, formand o fibra fungica. Umiditatea uda bucatile sporilor si se pot raspandi prin aer. In acelasi timp, ciupercile nu se tem de inghet, iarna supravietuiesc in siguranta sub forma de miceliu in frunzele cazute. Cand primavara incepe, incepe si o noua etapa a bolii.

Citeste si articolul :   10 reguli de viata ale lui Dalai Lama care vor fi utile tuturor, fara exceptie

Metode de prevenire si combatere a fuzariozei:

– pentru rosiile care sunt plantate afara, trebuie sa rotiti culturile in fiecare an, nu trebuie plantate rosii pe acelasi sol doi an la rand;

– indepartati si distrugeti toate frunzele afectate;

– plantati soiuri rezistente acestei boli;

– nu udati prea mult rosiile;

-atentie mare la cantitatile de ingrasaminte, nu trebuie puse prea mult sau prea putin.

 

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.