In primul rand , imbunatatesc digestia. Toate datorita fibrelor alimentare, care sunt abundente in vinete. Aceste fibre stimuleaza productia de suc gastric, astfel incat nutrientii sa fie mai bine absorbiti si sa ajute intestinele sa functioneze. In plus, fibrele sunt necesare pentru functionarea normala a inimii – datorita lor, nivelul colesterolului „rau” este redus.
In al doilea rand , vinetele te pot ajuta sa slabesti. Pentru unii, apropo, acesta este motivul numarul 1 pentru care consuma vinete . Vinetele satisfac foarte repede foamea, creand o senzatie de plinatate in stomac. Datorita acestui fapt, hormonul grelina este blocat – cel care ne ne face sa nu ne mai fie foame . In plus, vinetele sunt sarace in calorii (doar 25 de calorii) si au capacitatea de a reduce pofta de mancare.
In al treilea rand , previn cancerul. Vinetele sunt bogate nu numai in fibre dietetice, ci si in antioxidanti. Aceste substante sunt excelente in combaterea radicalilor liberi. Care distrug celulele sanatoase, cauzeaza adesea cancer si ne imbatranesc. In plus, vinetele contin multa vitamina C – un stimulent al imunitatii.
In al patrulea rand , vinetele ajuta la intarirea oaselor. Compusii fenolici pe care ii contine leguma ii confera o culoare purpurie si combat osteoporoza. Si aceasta, reamintim, este o boala destul de frecventa in randul femeilor de peste 40 de ani. Datorita acestor substante, oasele devin mai dense. Iar potasiul, care este si el abundent in vinete, ajuta organismul sa absoarba calciul, ale carui beneficii pentru oase il stim cu totii.
Publicitate
In al cincilea rand, vinetele previn anemia. Toate datorita fierului continut in ele. Odata cu lipsa acestui oligoelement, durerile de cap, migrenele devin mai frecvente, apar oboseala, slabiciunea, depresia si chiar afectarea cognitiva. In plus, vinetele contin mult cupru, acesta este un alt element important pentru sanatate: atunci cand lipseste, numarul de globule rosii scade.
In al saselea rand , vinetele imbunatatesc functia creierului. Imaginati-va, mancarea obisnuita va va face mai destept! Fitonutrientii pe care corpul nostru ii extrage din aceasta leguma nu numai ca ne protejeaza de boli, dar imbunatatesc si circulatia cerebrala. Mai mult oxigen inseamna o memorie mai buna si o gandire analitica. Iar potasiul este considerat o „vitamina pentru minte”. In vinete potasiul se gaseste in exces.
In al saptelea rand , imbunatatiti sanatatea inimii. Am mentionat deja colesterolul. Iar bioflavonoidele gasite in vinete ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la imbunatatirea functiei cardiovasculare.
In al optulea rand, este o sursa excelenta de prevenire a diabetului. Din nou, datorita fibrei si a cantitatilor mari de carbohidrati gasiti in vinete. Datorita acestor proprietati, leguma este capabila sa regleze nivelul glicemiei si insulinei.
In al noualea rand, ajuta la nasterea unui copil sanatos. Vinetele contin mult acid folic, care este considerat aproape substanta primara necesara femeilor insarcinate. Acidul folic este esential pentru cresterea si dezvoltarea sistemului circulator si imunitar. Lipsa acidului folic poate provoca nastere prematura, avorturi spontane si numeroase patologii fetale: de la intarziere mintala si hidrocefalie la buza despicata. Dar este important sa ne amintim ca vinetele sunt un potential alergen. Este necesar sa se monitorizeze reactiile organismului la prezenta acestei legume in dieta.
In al zecelea rand , vinetele se potrivesc cu aproape la orice. Pot fi inabusite, coapte, la gratar, salate calde, servite cu carne, peste sau alte legume. Singurul lucru pe care nu ar trebui sa-l faceti cu ele este sa le prajiti in ulei. Vinetele absorb instantaneu grasimile, devenind la fel de bogate in calorii ca placintele.