7 beneficii pentru sanatate ale untului

Oamenii sunt predispusi la extreme. Incercand sa slabeasca sau sa ramana la o dieta sanatoasa, multi incep sa perceapa orice grasime ca pe un dusman si o exclud aproape complet din meniul lor. Cu toate acestea, cu moderatie, grasimea nu este doar daunatoare, este utila si chiar necesara pentru ca organismul sa isi mentina functiile vitale.

Folosind exemplul de unt, iubit de unii si mai putin iubit de altii, vom analiza de ce este buna grasimea in cantitati mici (nu mai mult de 30 de grame de unt pe zi).

Nota : Urmatoarele   beneficii  se aplica numai untului real, nealterat, facut fara inlocuitori ai grasimii din lapte.

Sursa de vitamine

Untul real contine vitaminele A, D, E si K, dintre care unele sunt liposolubile, adica pot fi absorbite numai in prezenta grasimilor.

Publicitate

Protejeaza articulatiile

Grasimea animala bruta contine factorul Wultzen, un compus care ne protejeaza articulatiile de calcificare (care poate duce la artrita).

Citeste si articolul :   5 beneficii pentru sanatate ale oualor pe care s-ar putea sa nu le cunoasteti

Stimuleaza sinteza proteinelor

Datorita prezentei vitaminei K2, untul poate accelera cresterea musculara, intari oasele si creste absorbtia mineralelor.

Creste imunitatea

Aproximativ 12-15% din unt este format din acizi grasi cu lant scurt si mediu, care au proprietati antimicrobiene, antitumorale si sunt importante pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Hraneste creierul

Desi in cantitati mici, semnificativ inferior in acest moment fata de uleiul de peste, untul contine grasimi omega-3 si omega-6. Primele sunt folosite de organism pentru a forma un strat protector in jurul neuronilor; din celelalte, sunt sintetizate substante care au efecte antiinflamatorii si antialergice.

Imbunatateste starea de spirit

Datorita triptofanului, aminoacidul din care se formeaza serotonina, uleiul ne face putin mai fericiti, somnul nostru este mai satisfacator, reduce pofta de dulciuri .

Contine minerale esentiale pentru organism

Datorita zincului, mentine sanatatea ochilor si contribuie la producerea normala a multor hormoni esentiali, inclusiv testosteron, hormon de crestere, insulina. Datorita manganului, acesta stabilizeaza nivelul zaharului din sange, prevenind dezvoltarea diabetului de tip II. Calciu, sodiu, seleniu, fosfor si potasiu sunt prezente si in unt, dar cantitatea lor este relativ mica.

Autor