Lovitura dura pentru oamenii de la sate: Nu mai au voie cu mai mult de 5 porci in gospodarie – proiect

Un proiect al Ministerului Agriculturii provoaca revolta in randul oamenilor de la sate. Conform actului normativ, oamenii nu mai au voie sa tina mai mult de 5 porci, in propria gospodarie.

De la cinci porci in sus, gospodaria se transforma in exploatatie comerciala, ceea ce presupune respectarea unor reguli de bio-securitate stricte.

Doar cinci porci are voie gospodarul sa tina in curte. Daca are sase, deja se va transforma in exploatatie comerciala, iar gospodarul va fi nevoit sa aiba un filtru de securitate, medic veterinar angajat si doua garduri in zona animalelor.

Ce spun gospodarii

„Mai dadeam si la frati, si la cumnati, ca mai aveam, faceam si noi cate un banut. Acum o sa fete o purcea si daca imi fata mai mult de cinci, sase, ce fac, ii omor?”, spune Bebe Pavel, crescator de porci.

Publicitate

Conform proiectului, ca sa aiba sase porci, gospodarul trebuie sa devina persoana juridica: PFA, intreprindere individuala, familiala sau SRL.

Citeste si articolul :   Doliu in politica din Romania. S-a stins la 53 de ani.

Acesta va fi nevoit sa faca dus si sa isi schimbe hainele inainte sa intre la porci, sa aiba cocina inconjurata cu doua garduri, sala de taiere si medic veterinar angajat.

Prevederile Ordinului 24 sunt momentan in stadiu de proiect

Proiectul de ordinul Nr. 24 din 29.01.2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei prevede:

ART 1 a) Exploatatie comerciala de suine-exploatatie de crestere a suinelor inregistrata in Sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor, indiferent de numarul de suine, care indeplineste prevederile normelor sanitare veterinare privind masurile de biosecuritate si este autorizata sanitarveterinar

Publicitate

Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploatatie in altul, asa cum sunt prevazute la
art.1, intra in obligatia crescatorilor de suine

Regulile sunt foarte stricte, potrivit spuselor gospodarilor.

„Nimeni nu poate sa obtina autorizatie in comuna, in sat aici, trebuie respectate anumite distante si mai multe chestii. Plus de asta, angajarea unui medic veterinar, farmacie, filtru, vestiare, ceea ce este imposibil.”, a declarat Ionel Tanase, crescator de porci.

Citeste si articolul :   Revine declaratia pe propria raspundere. Localitatile vizate

„E facuta special pentru cei care importa carne de porc si pentru marii fermieri din Europa, Danemarca, Germania, Olanda care sunt tari cu traditie in cresterea porcului si cu ferme foarte mari.”, a mentionat si Ionut Iancu.

„Ferma e imprejmuita cu gard. Nu intra caine, pisica, nu intra nimeni. In zona de productie se intra printr-un filtru sanitar. Pretul la abatoare este foarte, foarte mic, nu se acopera nici cheltuieli nici asa”, a declarat Viorel Tintea, administrator Ferma de porci Baicoi.

Autoritatile sanitar-veterinare au transmic doar prin aceste reguli stricte se poate ajunge la eradicarea pestei porcine.

„Trebuie oprita reproductia in gospodaria populatiei. Miscarea suinelor, in special a celor de reproductie, si aici ma refer la vier sau la scroafe intre gospodari este una dintre sursele principale a bolii pestei porcine africane la porcul domestic”, a declarat Mihai Terecoasa, director DSVSA Prahova.

In ultimii ani, fermierii romani au sacrificat zeci de mii de porci din cauza pestei porcine.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.